74 Idee van: Erik Wong Publicatiedatum: 30 maart 2020

Maak van Wongema het Forum van het platteland

Wongema is in 10 jaar uitgegroeid tot een ‘plek als geen ander’ waar gewerkt, gepraat, gegeten, geluisterd en gekeken wordt. Een warm huis op het Hogeland, aan het wad, met oog voor het kleine en gevoel voor het grotere verband. Een plek waar alles belangrijk mag zijn. Wong gaat weg, Wongema wil blijven. Dit is de kans om te oogsten wat in de afgelopen jaren is gezaaid: Maak van Wongema het Forum van het Platteland!

Ik heb besloten om op deze plek een persoonlijk verhaal te vertellen. Niet ‘Wij van Wongema’ maar ik, Erik Wong. Wong en Wongema vallen voor een groot deel samen. Dat is de kracht en de kwetsbaarheid van de plek.

Ruim 10 jaar geleden werd ik door twee zaken in beweging gebracht. Ik wilde het 19de eeuwse dorpscafé redden van sloop en ik zag kansen voor een meerdaagse denk/maak/praatplek – een werkherberg – gecombineerd met een ontmoetingsvloer voor de buurt. Al snel ontstond er een reeks terugkerende events. Gedreven door eigen nieuwsgierigheid en inbreng van anderen: Het Aardappelfeest, dorpsfeest HENK, textielweekend Warm Nest, Oud en Nieuw en meer. Tegelijkertijd maakt een bont gezelschap van werkers en studenten gebruik van Wongema als werkhuis. Vaak zijn onderwerpen van studie en gesprek gerelateerd aan ons gebied: landbouw, voedsel, klimaat, landschap, het dorp vs de stad.

Ik heb altijd geprobeerd ‘door de schalen heen’ te werken. Aandacht en ruimte voor het dorp, maar ook voor ‘wereldzaken’. Wongema is op z’n best als deze schalen elkaar raken en die ‘aanraking’ resulteert in nieuwe kennis en ervaring. Dat gebeurt als VMBO leerlingen studenten van de Rietveld Academie wegwijs maken in het landschap, of als fotografiestudenten uit Rotterdam hun lokaal geschoten fotoseries presenteren aan het dorp. Wongema kun je zien als een levend tijdschrift, waar ik de afgelopen jaren met liefde redactie over heb gevoerd. Een werelds dorpshuis waar soms Ellen ten Damme op het dak staat, Radio 1 eetprogramma ‘Mangiare’ een live uitzending verzorgt en ook plek is voor ‘uitzwaairadio’ voor verhuizende dorpsbewoners.

Wongema is uitgegroeid tot een plek met een eigen stem en blik op de wereld. Een plek waar het redactionele altijd voor het commerciële is gegaan, collectieve meerwaarde het altijd wint van privaat plezier. Wongema is kostendekkend, pand en personeel worden betaald, vrijwilligers in de watten gelegd. De laatste twee jaren waren in financiële zin het meest succesvol. Zelf heb ik er nooit een inkomen uit gehaald. Naast Wongema ben ik altijd actief gebleven als docent en grafisch ontwerper.

Wong gaat weg, Wongema wil door. Maar hoe? Ik gooi Wongema in de lucht en hoop dat het op een iets hoger niveau wordt opgevangen. Hetzelfde concept in een grotere jas. Wongema als plek voor studie, gesprek, debat en cultuur. Met op zolder plek voor een (gast)programmeur, smaakmaker, gastschrijver of onderzoeker. Met een aangepaste kerk aan de overkant van het plein waar met een praktischer plattegrond en een prettiger akoestiek nog beter plenaire bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. Op deze manier kan deze kleine, dappere parel uitgroeien tot het Forum van het platteland van Groningen. Een plek voor iedereen, een plek waar alles belangrijk mag zijn!

Ik heb op z’n zachtst gezegd ambivalente gevoelens bij deze ‘Toukomst’ campagne. Daarom schreef ik met drie soulmates een manifest. Dat vind je hier: https://www.toukomst.nl/ideeen/wij-zijn-het-idee/