104 Idee van: Sieneke Lambeck Publicatiedatum: 30 maart 2020

LUINGABORG BIERUM – BEWONEN & BEZINNEN

Luingaborg staat op een historische plek aan de rand van het fraaie dorp Bierum en is uiterst geschikt voor groepsbewoning door vitale ouderen, een logement en meer. Hergebruik van de voormalige zorglocatie past in onze bewust wordende samenleving. Een woonvorm met behoud van zelfstandigheid van de deelnemers, die zorg en oog voor elkaar en de omgeving hebben, en activiteiten en wat hen bezig houdt willen delen.

Luingaborg staat op een gezichtsbepalende locatie met mooi uitzicht over Groningse landerijen en op zo’n 4 km afstand van de dubbele zeedijk tussen Nieuwstad en Hoogwatum aan de Eems.
Dit voormalig bejaardentehuis van Bierum in de gemeente Delfzijl draagt dezelfde naam als de voorheen naastgelegen borg uit de 13e eeuw. Om het voormalig borgterrein, dat is omgeven door een park en dierenweide, is de oude borggracht, die loopt rond de boomgaard en de woning van fruitkwekerij ‘Luingahof’, nog zichtbaar.

Het gebouw uit de jaren 60/70, met vele kamertjes en een ontmoetingsruimte, staat al geruime tijd leeg en te koop en vraagt om aandacht.
In deze tijd van schaarste in woningen en aandacht voor duurzaamheid, zorg voor elkaar, bezinning en bewustwording is dit een kans voor de toekomst van Luingaborg, haar toekomstige bewoners en omwonenden!

Hoe mooi zou het zijn om Luingaborg te renoveren en in ‘een nieuwe jas’ te steken voor een groep senioren die willen wonen in een woonvorm. Paren en alleenstaande ouderen, die zo lang mogelijk hun zelfstandigheid willen behouden, maar als een eensgezinde groep kunnen genieten van rust, ruimte en in respect voor elkaar, zorg en activiteiten willen delen zoals bijvoorbeeld samen koken, klussen en tuinieren in de groentetuin, groepsgesprekken en meditatie, fitness etc.

Luingaborg zou een accommodatie kunnen worden waarvan de bewoners open staan naar dorp en samenleving, bijvoorbeeld door:
– Inloop koffie-uurtjes, cursussen en inspiratiebijeenkomsten voor dorp, bezoekers en bewoners
– Samenwerken met Noaberschap Bierum
– Ruimte delen met mensen die (even) zonder huisvesting zijn.
– Een deel van het gebouw gebruiken als hotel en/of bed & breakfast voor toeristen, die afkomen op het Waddenzeegebied en de Dollard (fiets)route.
– Logies en groepsruimte voor het houden van retraites en seminars.
– Hospice – stervensbegeleiding opzetten als er de wens bestaat in de (omliggende) dorpsgemeenschap(pen)

Geldmiddelen genereren, projecten en exploitatie zou kunnen worden opgezet met professionals en vrijwilligers.

Het indienen van dit idee is onder meer tot stand gekomen door:
– De wens die bestaat voor een (betaalbare) mooi gelegen ruimte voor een woongroep.
– Het missen van retraiteruimte in onze regio.
– Leegstand terwijl er zo’n krapte is op de huizenmarkt.
– Het trots zijn op onze regio, grenzend aan het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee gebied
– Met andere woorden een prachtig initiatief voor TOUKOMST!

 

Luingaborg,                                  Luingaweg 23, 9906 PH Bierum

Eerdere bestemming:                  Zorglocatie – Zonnehuis, Bejaarden- /Verzorgingshuis

Eigenaar:                                      Woonzorg Nederland (verkoop via  Makelaar Nieborg Appingedam)