3 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 04 maart 2020

LiFi – wifi over LED introduceren in Groningen

Er is veel commotie over 5G. 5G is de toekomst, zegt men. Maar er kleven nadelen aan 5G en er is een alternatief waaraan minder nadelen kleven. Dat is LiFi, wifi over LED, met in potentie de snelheid van het licht. Zonder elektromagnetische straling.

LiFi bestaat al. Met name in Frankrijk, het ziekenhuis van Perpignan, de Parijse metro, Air France, in Chili in de mijnen, waar satellieten geen bereik hebben, wordt het gebruikt. LiFi heeft talloos veel toepassingen, heeft de potentie om voor veel mensen wat te betekenen. Aangezien het LiFi-signaal uit een LED-lamp komt, en niet rechtstreeks vanuit de satelliet, is het signaal tot op de centimeter nauwkeurig en niet tot op de meter of meer zoals met GPS. LiFi staat in de kinderschoenen maar is implementeerbaar. Groningen kan voorop gaan lopen in de uitrol van LiFi.

LiFi bespaart enorm veel energie. Omdat er de noodzaak is te werken met zeer energiezuinige LED-verlichting, stimuleert LiFi ook direct te snelle implementatie van LED overal waar LiFi gebruikt gaat worden. Het is het mes dat aan twee kanten snijdt.

Hier een toegankelijk boekje dat over LiFi is geschreven door Gunter Pauli. Het is wel in het Engels, maar de inzichten zijn bijzonder. Gunter Pauli introduceert LiFi als ‘The Internet of People’, daar waar wij gewend zijn te praten over ‘The Internet of Things’.

Echter, onze maatschappij is een maatschappij van mensen, niet van dingen.

Frans Otten is al tien jaar bezig met de uitrol van LiFi via zijn bedrijf Ellipz Smart Solutions. Afgelopen februari 2020 verzorgde hij de Barntalk bij EnTranCe, waar hij op veel enthousiasme mocht rekenen.