7 Idee van: Johan van der Dong Publicatiedatum: 16 maart 2020

Liefdeslijn voor Groningen

De liefdeslijn voor het aardbevingsgebied. Een boodschappenlijn voor heel Nederland en omstreken om de door aardbevingen gewonde Groningers moed in te spreken, met exposities en wandelingen.

Ondergronds Groningen heeft er voor gezorgd dat vele mensen in Europa er warmpjes bij konden zitten door het gas dat uit dit deel van Nederland tot hen kwam. En dat had een vreselijke prijs: aardbevingen met grote effecten bovengronds. Huizen en gemoedsrust van de Groningers zijn beschadigd.

In een groot deel van Groningen hebben de inwoners te kampen met aardbevingen. Het ontbreken van adequate regelingen en begrip vanuit de landelijke overheid laat zien dat solidariteit uit de rest van Nederland  en omstreken nodig is.

Om de inwoners moed in te spreken om vol te houden – er is namelijk in Groningen ook van alles dat de mensen aan het gebied bindt – en hen te laten zien dat er belangstelling en begrip is voor hun ellende heeft conceptueel artiest/kunstenaar Johan van der Dong de liefdeslijn bedacht.

Een boodschappenlijn voor heel Nederland en omstreken om de door aardbevingen gewonde Groningers moed in te spreken.

Het project bestaat uit het inrichten (en landelijk aankondigen via Op1/Jinek/DWDD/M) van een telefoonnummer met daarachter een opnamemogelijkheid. Mensen kunnen vanaf de presentatie tijdens Prinsjesdag het telefoonnummer bellen en hun boodschap inspreken/achterlaten. Deze boodschappen worden gepresenteerd in februari 2021 met o.a. een filmpje met projecties en geluidseffecten (om de bezoekers een aardbeving te laten beleven) in een theatrale expositie van gerepareerde objecten. In de aanloop naar deze presentatie zullen ook prikkelende installaties en exposities onder de naam ‘Bevings’ vorm krijgen in Den Haag (Korte Vijverberg 2) om van september tot februari de aandacht ervoor vast te houden. We hopen dat de eerste expositie (zondag 20 september) geopend kan worden door ZKH Willem-Alexander of een ander lid van het koninklijk huis.

Om de symbolische verbinding tussen ‘Het Haagse’ en ‘Het Groningse’ goed te etaleren, organiseren we tussen september en februari een wandeltocht door Nederland, een heuse liefdeslijn. Tijdens deze tochten zal een hart meegedragen worden. Tijdens deze wandeltocht, die bestaat uit verschillende etappes, zal Johan zelf ook een stuk mee’rollen’, er is muziek en er zijn installaties/presentaties in het kader van het project. Bij elke etappe zoeken we naar lokale helden en instanties die een bijdrage kunnen leveren aan de etappe.

De eindpresentatie in Loppersum wordt met een BN’er geopend, bijvoorbeeld Freek de Jonge.