295 Idee van: Edwin Kuipers Publicatiedatum: 20 maart 2020

Leuk & Leerzaam Lopen Richting Gezondste Provincie

We dromen ervan dat Groningers de wereld gaan laten zien dat structureel gezond bewegen een logisch gevolg is van iets wat leuk, leerzaam en inspirerend is, in plaats van iets dat ‘moet’. Zo worden we de gezondste Provincie van Nederland, van Europa, en de wereld. We laten zien dat het kan. Iedereen komt bij ons kijken hoe we dat precies doen, en hoe ze van ons kunnen leren. Groningers voor een gezondere wereld!

Op hoofdlijnen is het plan om van de Provincie Groningen nog meer een blue zone voorbeeld te maken dan het al is. Waarbij leisure en pleasure de uitgangspunten zijn. Dagelijks gezond bewegen het middel, en met zijn allen gezond(er) ouder worden hiervan het logische resultaat.

eRoutes is in Groningen bedacht en ontwikkeld. Het is een platform dat wandel- en looproutes genereert voor iedere plek ter wereld, voor iedere lengte die je op dat moment wil lopen, met routegeleiding. Het mag een platform heten, omdat de gebruiker zelf kan kiezen hoe hij / zij zich wil oriënteren (web of app), en hoe hij / zij de routegeleiding wil gebruiken: Mobiel (onze app), smart-watch (GPX), of op papier. eRoutes wordt op dit moment tevens geschikt gemaakt voor de fiets.

De routes kunnen worden verrijkt met diverse achtergrondinformatie die al dan niet open source verkrijgbaar is, zoals Wikipedia. De app zal completer, meer up-to-date, alomtegenwoordig, niet gelimiteerd (aan een specifieke afstand of locatie) – zijn dan conventionele toepassingen, zoals papieren wandelgidsen en folders. Op basis van het bestaande route algoritme kan voor iedere plek ter wereld, voor iedere lengte / duur een ‘wandelgids’ worden gegenereerd. Enerzijds is de verrijkte route gebaseerd op persoonlijke voorkeuren als ‘bosrijk’, en ‘stedelijk’, of bijvoorbeeld het soort ondergrond, verhard, onverhard. Anderzijds zullen de routes worden voorzien van informatie over bezienswaardigheden, in de publieke ruimte, of bijvoorbeeld een museum onderweg.

Op deze manier kunnen we mensen op basis van ‘fun’ en ‘recreatie’ aan het bewegen krijgen (en houden), en is het structureel gezond bewegen een logisch gevolg van iets wat leuk, leerzaam en inspirerend is in plaats van iets dat ‘moet’.

Naast ons platform willen we een structureel en omvangrijk programma van communicatie en educatie rond dagelijks gezond bewegen ontwikkelen. Tegelijkertijd laten we zien hoe mooi onze provincie is (aan de ingezetenen, en aan mogelijke toeristen), en kunnen we een educatieve rol vervullen.

Zo gaan we laten zien dat we de Nederlandse norm gezond bewegen wel kunnen halen, dat we welvaartsziekten (vanuit overgewicht) als diabetes, en hart- en vaatziekten significant kunnen terugdringen, vitalere werknemers, minder ziekteverzuim, kunnen organiseren, vereenzaming kunnen terugdringen, minder druk op zorg kunnen organiseren, en langer zelfstandig wonen, et cetera, et cetera.

We willen zoals gezegd een voorbeeldfunctie vervullen, waardoor we deze kennis en ervaring ook stuwend – boven regionaal, maar mogelijk ook in Europees en wereldwijd verband – kunnen inzetten. Naast alle interne voordelen en bijkomende kostenbesparingen zullen we ons voordeel er als Groningen zo ook structureel voor wat betreft economische groei mee kunnen doen.