8 Idee van: Hero Havenga de Poel Publicatiedatum: 16 maart 2020

Landschap voor fijnproevers

Het Groninger Landschap als Toscane. In deze bekende streek in Italië vind je sterke en bruisende steden. Het landschap daaromheen wordt gewaardeerd door de inwoners en toeristen. Het is een agrarische streek waar producten gemaakt worden niet voor de bulk wereldmarkt, maar voor fijnproevers. Een streek met veel kleine lokale sterke spelers met eigen merken, een eigen gezicht en een eigen smaak. Met dit programma gaan we het Groninger Landschap waarderen als het Toscane van de lage landen.

De stad Groningen is een unieke, sterke en bruisende stad in Noord-Nederland, met een historische binnenstad, universiteit, levendig nachtleven en culturele voorzieningen. De stad wordt zeer gewaardeerd door haar bewoners en bezoekers. Het trekt jaar op jaar meer toeristen uit binnen- en buitenland. Ook het omliggende platteland profiteert van de stad, maar is het omgekeerde ook waar?

Het Groninger land is een landschap voor fijnproevers. Mooie karakteristieke dorpen, slingerende wegen, de harde grens van de hoge zeedijk in het landschap als harde barrière tussen droog en nat. De boerderijen omzoomd met bomen als een eilanden in de vlakte. Kronkelende paden gevormd door oude priëlen en kreken. Elk Groninger landschap is gevormd door rampen, natuur, inwoners en politiek. Een landschap dat misschien moeilijk te lezen is, maar wat met aandacht graag zijn schatten laat zien. Kortom een landschap voor fijnproevers.

Een landschap met diverse en de beste agrarische gronden; zandruggen, zavelgronden, zware zeeklei, de vruchtbare Dollard klei en zilte gronden. Gronden die een grote diversiteit aan hoogwaardige producten voortbrengen die in vervlogen jaren door lokale producenten verwerkt werden. Dit heeft veel sterke en herkenbare merken voortgebracht zoals o.a. Rixona limonade, Brinta, AVEBE, Marne Mosterd, Hooghoudt, Vegter en Suikerunie.
Door de focus in de afgelopen decennia op produceren voor de wereldmarkt is de relatie tussen voedsel, platteland en stad bijna compleet verdwenen. De verwerking is bijna compleet uit dit gebied vertrokken, slechts een handje vol echte Groninger bedrijven zijn nog actief.

Met het programma ‘Landschap voor fijnproevers, bij een bruisende stad’ brengen wij de relatie langs de lijn van voedsel tussen stad en land weer terug. De kracht van het landschap voor fijnproevers wordt letterlijk geactiveerd. De inwoners van Groningen, Nederland, Europa, de hele wereld laten we letterlijk en figuurlijk weer proeven van het landschap. Het landschap brengt sterke producten voort, producten voor fijnproevers, verwerkt door lokale mensen tot eindproduct. Het Groninger landschap als export product. Het Groninger agrarische product als banenmotor. Het Groninger voedsel als toeristische trekpleister.

Het initiatief kent meerdere programmalijnen en activiteiten, zie: www.landgoud.nl/nieuws.