53 Idee van: Gerrit Smit Publicatiedatum: 20 januari 2020

Krachtkoppeling, streekhistorie museum Oldambt

Drie nog bestaande gemalen in Oldambt bouwen samen een museum over de streekhistorie aan de hand van de geschiedenis van de Dollard. In drie verhaallijnen, verspreid over drie locaties wordt verhaal gedaan van het ontstaan van de Dollard, de inpolderingen en de impact die het had op het leven van de Oldambsters.

Het gebied van Het Oldambt is groter dan de huidige gemeente. In onze beleving is het in ieder geval het gehele gebied dat grotendeels bedekt was met water toen de Dollard zijn grootste omvang had bereikt.
In dit gebied liggen nog drie historische en werkende gemalen. Het verhaal van Oldambt is het verhaal van de Dollard en haar inpolderingen en dat verhaal is het waard om verteld te worden.

In elk gemaal zal een verhaallijn worden belicht. Deze verhaallijnen zullen via een toeristische route met elkaar worden verbonden. De drie gemalen zijn:

  • Gemaal Cremer in Termunterzijl
  • Gemaal De Hoogte in Nieuwolda
  • Stoomgemaal in Winschoten

Er is inmiddels ook contact met de eigenaren van twee kleine gemalen in Oostwold. Een daarvan is al ingericht als overnachtingsmogelijkheid voor toeristen. Voor de andere is dat ook het plan. Het biedt voor dit project de mogelijkheid om in de toekomst een arrangement te ontwikkelen.

Museum in drie verhaallijnen
Het verhaal van Oldambt wordt opgeknipt in drie verhaallijnen.

  • De geschiedenis van de waterschappen en techniek van waterbeheer
  • De geschiedenis van het landschap
  • De geschiedenis van de Dollard

Dit wordt verteld in een streekmuseum dat over drie locaties verspreid wordt. Er komen geen statische exposities, maar belevenissen die de geschiedenis van Oldambt en de Dollard en de invloed daarvan op het heden en de toekomst beeldend uitleggen. Er zullen animaties worden gemaakt over de belangrijkste stormvloeden, het landschap van vroeger en de toekomst en de verdronken dorpen in de Dollard. Er komen interactieve maquettes, uitleg over technische installaties met behulp van de nieuwste 3D projectietechnieken en schaalmodellen.

Op alle drie locaties komt een kleine basisexpositie over de geschiedenis van het gebied. Hierin worden de belangrijkste punten uit de verschillende thema’s kort belicht, zodat ook de bezoekers die ervoor kiezen om niet naar elk gemaal te gaan, toch de meest essentiële kennis over het gebied meekrijgen.