7 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 18 maart 2020

Kolven om de Noord

Kolven om de Noord ?  Wat veur maaljoagerij is dat nou weer ??

Ter verduidelijking, het gaat hier niet om het “aftappen van moedermelk om op een later tijdstip aan je baby te geven”. Onderwerp is Kolven als sport. Hierbij wordt de bal met een slaghout tegen een paal geslagen en kunnen er zo punten worden gescoord. Tegenwoordig gebeurt dit altijd op een overdekte baan.

Een stukje geschiedenis: Kolven is al een eeuwenoude sport die al werd beoefend in de Middeleeuwen. Kolven behoorde tot de meest beoefende sport in de lage landen in de dertiende eeuw. In 1885 de Nederlandsche Kolfbond opgericht. Die bond bestaat nog steeds en is daarmee één van de oudste sportbonden van het land. Een groot succes is het mooie spel echter nooit geworden. Tegenwoordig wordt nog door circa 600 mensen gekolfd, met name in Noord-Holland.

Dat het kolven historisch gezien wel van belangrijke invloed is geweest mag blijken uit een flink aantal gezegden en uitdrukkingen, die zijn voortgekomen uit het kolfspel en ook tegenwoordig nog vaak worden gebruikt, zoals: ‘paal en perk stellen’, ‘met de natte vinger’, ‘de eerste klap is een daalder waard’, ‘dat is een kolfje naar mijn hand’ en ‘de plank misslaan’.

Idee is nu om het historische kolfspel een nieuwe toukomst te geven door het te ‘importeren’ in onze provincie. Daar is een flink aantal goede argumenten voor te noemen:

·         Sport en spel zijn gezond en zorgen voor uitwisseling en gemeenschapsgevoel

·         Groningen wil innovatief zijn (ook al betreft het hier het toekomstgericht inzetten van materiaal uit een oude doos …)

·         Het is een spel voor jong en oud

·         Het Groninger ommeland vergrijst, dus ….

·         Vroeger waren er op veel plattelandsplekken kegelbanen. Kolven is een veel leukere en een meer in deze tijd passend spel

·         Ook in recreatief/toeristisch perspectief kan een Kolfbaan een trekpleister zijn/worden

·         Door deel te nemen aan competities komen ook (nog meer …) randstedelingen naar onze provincie (en wellicht kunnen we ook onze oosterburen uit Duitsland enthousiasmeren).

Een plek waar sport, recreatie en toerisme samenkomen is een ideale vestigingsplaats voor een kolfbaan. Bijv. bij Steendam/Schildmeer bevindt zich een aantal geschikte locaties en zo zijn er vast (veel) meer plekken in de provincie.

De kolfsport is niet moeilijk, maar vraagt wel concentratie, richting- en maatgevoel. Zoals kolvers zeggen: ‘je leert het snel, maar het spel blijft je verrassen!’. Het spel van vroeger brengt zeer veel plezier aan de mensen van nu. De spanning, het fanatisme, de strijd om de eer.

Klik op onderstaande link voor een korte impressie