0 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 30 maart 2020

Kolonisten van Groningen

Met de ontwikkeling van een eigen Kolonisten van Groningen spel willen we de provincie op een nieuwe manier onder de aandacht brengen bij een jonge doelgroep. Het is ook een origineel educatief instrument om de kennis over geschiedenis en landschap van Groningen te vergroten. Daarnaast worden kleine musea en bezoekerscentra in de provincie ondersteund.

Het spel

De geschiedenis van Groningen is uitstekend te vertellen aan de hand van het Kolonistenspel. Het gebied is letterlijk gekoloniseerd vanaf 600 voor Christus toen de eerste boeren in het kwelderland kwamen wonen.

Doel van het spel is om een gebied te ontwikkelen door bijvoorbeeld dorpen, wegen en steden te bouwen. Je kunt deze bouwen als je genoeg grondstoffen hebt verzameld zoals hout of steen. Hiermee verzamel je overwinningspunten. Wie het eerst een bepaald aantal punten heeft, is de winnaar.

In ons geval beginnen we bijvoorbeeld met de eerste bewoners van de regio die wierden opwierpen en langzamerhand het gebied ontwikkelden. Na de wierden volgt de kloostertijd en begon de inpoldering van de regio. Er werd handel gevoerd, er kwamen kerken, borgen en de universiteit. Deze hele geschiedenis wordt aan de hand van het spel duidelijk zonder dat het belerend of saai wordt.

Landtegels en de daar aan gerelateerde grondstoffen zullen specifiek voor deze regio worden gemaakt. In het spel kun je ook overwinningskaarten en ontwikkelingskaarten trekken. Voor ons spel maken we eigen kaarten zoals:

·        Kerk

·        Markt

·        Borg

·        Universiteit

·        Stadsrechten

·        Klooster

·        Molen

·        Steenfabriek.

·        Dijkdoorbraak

·        Abel Tasman

We vragen musea en bezoekerscentra uit de hele provincie mee te doen en  1 of 2 onderwerpen aan te leveren die kunnen worden gebruikt voor een overwinnings- of ontwikkelingskaart.  Deze kaarten zijn extra aanvullingen op het basisspel en kunnen alleen ter plekke aan de balie van het desbetreffende museum of bezoekerscentrum worden gekocht, 1 kaart per persoon. Dit dwingt mensen om daadwerkelijk naar deze locaties te gaan als ze hun spel compleet willen maken en daarmee meer te leren over het gebied.

Het basisspel Kolonisten van Groningen zal op alle deelnemende locaties verkrijgbaar zijn en kan ook online worden besteld en in spellenwinkels worden gekocht.

Educatie

Het is te verwachten dat alleen al door de promotie van het spel, de verkoop van het basisspel en de educatieve programma’s meer, voornamelijk jonge, mensen kennis opdoen over onze bijzondere provincie. Er komt een lesprogramma voor scholen in de regio. Aan de hand van het spel dat in groepen wordt gespeeld in de klas leren leerlingen meer over de geschiedenis van Groningen en het belang voor de natuur. Ze gaan daarnaast zelf aan de slag met het ontwerpen van eigen Kolonisten-kaartspel

Gerelateerde ideeën