22 Idee van: Ellen Wieringa Publicatiedatum: 23 januari 2020

Koken en stoken op waterstof

Het kan anders, ook zonder aardgas (op den duur) en zonder warmtepompen.

Een tijdje geleden hoorde ik op de radio een mooi idee. Frans Saris vertelde over de mogelijkheden van de vervanging van aardgas door waterstofgas. Dit kan technisch relatief eenvoudig gerealiseerd worden en met groene stroom milieuvriendelijk geproduceerd. Deze methode werd in de Tweede Wereldoorlog al gebruikt.

De gasinfrastructuur kan, na lekcontrole, opnieuw worden ingezet. Men heeft geen warmtepompen nodig. Die zijn heel duur, maken herrie en vereisen vaak dat de elektra in huis vaak moet worden aangepast.

Als we overgaan op groen geproduceerd waterstof (wat nu nog niet honderd procent kan) hoeven er in de woningen alleen kleine elementen geplaatst te worden in je cv-ketel en kooktoestel. In België worden deze dingen al geleverd bij een nieuwe cv-ketel.

Dus ik ga voor waterstof voor privégebruik. Niet alleen voor de industrie, bussen en auto’s. De warmtepompgekte heeft naar mijn idee steun in de rug van ons rechtse kabinet. Het wordt een ramp als iedereen dit zou nemen.

Dan de tegenstanders die zeggen dat het heel gevaarlijk is in verband met ontploffingen. Dat klopt niet. Waterstof is veel vluchtiger dan aardgas en is bjjna meteen de ruimte uit.

Volgens Saris is er maar één probleem: er bestaan nog geen waterstofmeters. Hoe moet je dan afrekenen met je leverancier? Ik las dat de Gasunie al gaat bijmengen over niet al te lange tijd. Mooi, een goed begin.