14 Idee van: Ritzo ten Cate Publicatiedatum: 24 februari 2020

Journalistiek festival Live From Loppersum

Journalistiek festival – Live From Loppersum: één weekend lang 100 journalisten en andere verhalenmakers over de vloer in Loppersum. Verhalen halen. Verhalen maken. En zondagavond de eerste verhalen op TV en maandag in de krant.

Groningen werd en wordt geteisterd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning en de gevolgen van de bevingen.

Hoe groot het probleem ook is, niemand – bewoners, gaswinners, wetenschappers, journalisten, politici – heeft het overzicht. En dat staat besluitvorming en oplossingen in de weg. Bovendien worden mede door het ontbreken van het overzicht (mogelijk) ook belangrijke details over het hoofd gezien.

Hoe gaan de Groningers ermee om? Hoe gaan ze verder met hun leven? Hoe maken ze er het beste van? Allemaal vragen om een verhaal mee te maken, maar voor veel journalisten van landelijke en internationale media is het Ommeland te ver weg.

Daarom organiseren we Live from Loppersum: journalistiek festival vanuit het episch centrum van het bevingsgebied. We organiseren een hackathon met journalisten, onderzoekers, experts, visueel geweldenaars en algeheel nieuwsgierigen die de meest interessante verhalen boven tafel willen krijgen en willen bijdragen aan een goed en veilig leven in het bevingsgebied. Live vanuit Hotel Spoorzicht en de rest van het prachtige dorp en de omgeving van Loppersum.

Vrijdagmiddag checkt iedereen in, om zes uur beginnen we met een gezamenlijk maal en daarna gaat iedereen aan de slag. Zondagmiddag zijn de eerste (journalistieke) concepten en producties klaar. Klaar om viraal de wereld in te gaan. Klaar voor het Acht uur Journaal. Klaar om opvolging te krijgen. Zo inspirerend dat kranten, TV, media, bewoners, gaswinners, universiteiten staan te springen om je in te huren en je verder kunt met je vers gedolven pareltje. Live vanuit Loppersum. Oh en naast dat er hard gewerkt wordt, is er muziek, bier en ballen.

Journalistieke aandacht is goed voor de Toukomst van Groningen. Om Nederlanders elders in het land betrokken te maken, om te laten zien hoe het met de Groningers gaat, om te laten zien hoe prachtig het gebied is en waarom je er naartoe zou willen.

Nota bene: we lenen de term hackathon uit de softwarewereld, maar gebruiken het veel ruimer, multidisciplinair. We kraken de verhalen samen met iedereen die daaraan kan bijdragen. We zien het kraken als een sport en komen samen om de wereld – door het verbeteren van de informatiepositie van burgers – een beetje leuker, blijer, mooier en beter te maken. De deelnemers aan Live from Loppersum noemen we hackers.

Wanneer wenselijk/nodig organiseren we uiteraard een tweede editie.

Het plan is ontstaan tussen mij en een aantal journalisten uit het noorden, elders en studenten en docenten van de Master Journalistiek in Groningen.