62 Idee van: Koos Buist Publicatiedatum: 23 maart 2020

Insecten Tempels

VORM

Kunstwerken tussen land en eco-art in, geïnspireerd op megalithische bouwwerken en andere elementen uit de Noord-Nederlandse culturele geschiedenis.

Deze werken brengen de omgeving een artistieke en ecologische meerwaarde, door letterlijk ruimte en een ontmoeting plaats te bieden voor mens en insect.

Het idee is ontstaan om naast meer ruimte ook erkenning en waardering voor insecten

(en ander ‘bodem’ leven) te creëren. Opgroeiend op het platteland rond Ezinge is het mij ook opgevallen dat er (steeds) minder bloemen en insecten te zien zijn, deze werken kunnen wellicht een klein beetje bijdragen bij het keren van dit tij.

MATERIAAL

De Insecten Tempels verbinden natuur en cultuur door vorm, materiaal en natuurlijke vergankelijkheid. Onderhoud behoefte van het werk moet minimaal zijn.

Een centraal werk (de tempel) dat is omgeven door wilde inheemse bloemen.

Gemaakt van bijvoorbeeld grote zwerf keien, houten onderdelen (boomstammen), aarde, bloemen en planten.

In de aardbeving regio ook gedacht worden aan bouwpuin als materiaal afkomstig van gesloopte (aardbeving) huizen en andere gebouwen.

Zo kan dit materiaal deels worden hergebruikt.

LOCATIE EN VERBINDING

Insecten Tempels zijn niet uniform maar moeten altijd op de locatie, mogelijkheid en behoefte worden afgestemd.

Afhankelijk van de locatie kunnen ze groot of klein zijn en bruikbaar voor allerlei verschillende insecten en planten. Het doel is altijd om een voor de locatie zo geschikt, mooi en ecologisch functioneel mogelijk werk te maken. Samenwerking met een ecoloog zou daar bij kunnen helpen.

Het ommeland is bij uitstek geschikt om de waardering en het belang van diversiteit zichtbaar te maken. Ik denk dat dit werk speciaal gericht op insecten een goede toevoeging zal zijn voor de ommelanden.  Hier mee zal de waardering voor dit veelal onzichtbare leven en hun onmisbare vergroten.

Locatie’s kunnen zijn midden in een bloemenweide, bos, bij een Borg of langs een van de vele fietsroutes in de preventie. Zo kan het teven een mooie stop en trekpleister worden.

Zo kan dit plan goed gecombineerd worden op locatie’s waar andere ideeën van deze site worden ontwikkeld.

Bijvoorbeeld Bee Grunn, Bloeiend landschap, Wiird Project, Bermen komen tot leven, Herstel de blauwe aderen van Groningen en andere ecologische landschappelijke plannen.

EDUCATIE

Er kan voor kinderen (en volwassen)  speelse elementen in zitten welke uitnodigt tot eigen onderzoek. Ook zouden er activiteiten om heen georganiseerd kunnen worden.

BELANG

Aandacht voor een gezond en divers ecosysteem, is volgens mij van levens belang voor ons allemaal. Dat extra aandacht en waardering nodig is, blijkt wel uit de vele verontrustende berichten van entomologen over de enorme afname van Insecten.

Daarnaast is een divers, bloem en insect-rijk landschap ook mooi om te beleven.

AFBEELDINGEN

De foto’s en schetsen zijn eerder uitgevoerde werken en enkele nieuwe ideeën.

Vanaf 2011 ben ik als beeldenkunstenaar bezig met het ontwikkelen van ideeën en realiseren Insecten tempel op verschillende locatie’s