Een gemeente die toerisme belangrijk vindt voor de eigen vrijetijdseconomie, zal eerst moeten beginnen de points of interest, de “toeristische pareltjes” in de gemeente moeten inventariseren. Een toerist die hier geen weet van heeft, zal veelal direct verder reizen.
Toeristische overstappunten
Slechts sporadisch zien wij bij de toeristische overstappunten (TOP’s) enige toeristische informatie. Als dit de plekken zijn waar men de fietsen van de fietsendrager tilt, zou je hier toch minstens een groot informatiebord verwachten met QR-codes waarmee fietsroutes in de smartphone kunnen worden geïmporteerd.
Vaartoeristen
Vaartoeristen zijn ook fiets- en wandeltoeristen. Bij aanlegplaatsen dienen daarom ook informatieborden te staan met informatie (QR-codes) over fiets- en wandelroutes, waar eetgelegenheden zijn en waar het winkelcentrum is voor de boodschappen. Zo maak je van vaartoeristen ook verblijfstoeristen. Eenmaal aan de wal, zoeken vaartoeristen dezelfde beleving als elke andere toerist. Is toeristische informatie bij toeristische overstappunten al nauwelijks te vinden. Dit ontbreekt al helemaal op aanlegplaatsen en steigers, terwijl de omgeving duidelijk toeristische potentie heeft.
Gemeente de “oren wassen”
Bij het realiseren in 2015 van de noordelijke vaarverbinding met het Oldambtmeer werd het mooie geschetst van vaartoeristen die aan de mooie nieuwe kades (zie foto) aanleggen om de plaatselijke horeca en middenstand te bezoeken. Tot op heden ontbreekt bij deze mooie nieuwe aanlegmogelijkheden echter nog steeds enige informatievoorziening over besteding- en recreatiemogelijkheden. Maar de gemeente Oldambt is niet de enige gemeente die zich volstrekt niet bewust is van de noodzaak van deze informatiemogelijkheid.
Project tasmanroutes.nl
In het project tasmanroutes.nl proberen wij (regioteam Watersportverbond) bij de vaarroutes informatie te verstrekken die op een toeristisch informatiebord, zoals hiervoor bedoeld, zou moeten komen te staan. Een voorbeeld van hoe wij dit zien, is o.a goed zichtbaar in de Tasmanroute Graanroute en de fietsroute bij Termunterzijl. De vaarroute is ook op Google Maps zichtbaar gemaakt om de points of interest op de route aan te geven. Hetzelfde hebben wij gedaan met de fietsroute op Google Maps.
Toeristische informatievoorziening bij aanlegplaatsen en toeristische overstappunten is één van de doelen in het ‘Strategisch beleidsplan 2020/2025 vaar- en waterrecreatie Groningen’ van het regioteam Watersportverbond.