19 Idee van: Drewes Wildeman Publicatiedatum: 04 maart 2020

Icoon J. van Veen, grootste Groninger aller tijden

Johan van Veen is de vader van het Deltaplan, Europoort en onze eigen Eemshaven. Hij was een scherpzinnig waterstaatkundig ingenieur en geboren boerenzoon in ons eigen Uithuizermeeden. Hij waarschuwde tevergeefs voor de watersnoodramp. Tot op heden wordt er internationaal nog steeds gebruik gemaakt van zijn enorme kennis. Zijn verhaal moet worden verteld, omdat we trots mogen zijn als Groningers op dit wereldwijd icoon. Dit interessante leven moet worden verfilmd.

Over het leven van Johan van Veen, de grootste Groninger aller tijden.

Nederland leeft al sinds mensenheugenis met water. Het water is een vriend die het land eindeloze mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen en de wijde wereld te ontdekken. Maar het is ook een enorme vijand. Bijvoorbeeld wanneer hoogwater en zware storm samen één van de meest destructieve krachten op aarde vormen. Nederlanders werden inventief en leerden om het water te beheersen, waar nodig te keren en om plekken droog te malen. Het werd onderdeel van ons DNA en we werden er zelfs wereldberoemd mee. Met namen klinkende namen als Jan Adriaanszoon Leeghwater en Cornelis Lely.

Maar één naam is minder bekend: die van Johan van Veen. Terwijl juist hij één van de meest visionaire en geniale geesten op dit gebied was. Zo waarschuwde hij in de jaren dertig van de vorige eeuw al voor de zwakke zeedijken in Nederland. Het was volgens hem geen kwestie van of maar wanneer er een ramp zou komen. Er werd helaas te lang gewacht… In februari 1953 kreeg hij zijn grote en trieste gelijk toen de watersnoodramp meer dan 1800 levens eiste. Het Deltaplan, waarvan hij de geestelijk vader was, werd alsnog uitgevoerd. Waarna enorme en door hem geïnitieerde projecten als de Maasvlakte en de Eemshaven volgden. Johan van Veen verdient een stevige positie in de canon van Nederland. Hoe? Onder meer met de mediaproductie (speelfilm) ‘Waterman’ die op een indringende manier laat zien wie Johan van Veen was en waar hij voor stond. Om hem de egards te geven die hij verdient. En om ook in deze tijd mensen te inspireren op zoek naar inzicht en waarheid te gaan. En op te staan voor wat echt belangrijk is!

“We hebben originele denkers nodig, denkers als Johan van Veen” (quote CDK dhr. Rene Paas.)