Waarom algen
Algen bevatten veel meer eiwitten dan aardappelen, maar ook vetzuren en bioactieve stoffen want algen zijn de medicijnen van de zee. Algen zijn heel productief en voor de groei is geen vruchtbare grond nodig en er worden geen pesticiden gebruikt.
In 2040 zullen algen gebruikt worden in onze voedingsmiddelen als vervanging van soja en vismeel. Verder leveren ze natuurlijke bestrijdingsmiddelen en antibiotica.
Waarom dit plan gaat lukken
In Groningen zijn we 200 jaar geleden begonnen met de teelt van aardappels waar het zetmeel uitgehaald wordt en waar siropen, plaksels, maar ook speciale producten voor de textiel en papier van gemaakt worden. In Groningen staat daarom nu de grootste aardappelzetmeel fabriek van de wereld. Op basis van deze ervaring en kennis van de aardappeleconomie in het noorden gaan we een nieuwe groene keten opzetten op basis van algen.
Aardappelen leveren 750 kg aardappeleiwit en 10.000 kg zetmeel per hectare per jaar. Algen leveren 12.000 kg eiwit en 6.000 kg vetzuren. Een combinatie levert een unieke combinatie.
In 2040 moet de industrie in Groningen verduurzaamd zijn en algen gaan daarbij helpen. Algen gebruiken veel CO2 voor hun groei en deze komt van de industrie in de Eemshaven en Delfzijl. Dit plan zorgt heel concreet voor ketenverlenging van de landbouw waarvan de Noordelijke SER zegt dat we dat nodig hebben in Groningen.
Wij stellen ons voor dat in 2040 op elke feestje de “Waddenburger”, een gezonde snack gebaseerd op plantaardige eiwitten, niet mag ontbreken. Verder denken wij dat in 2040 elke sporter de Groningse shake “Green bull” drinkt en dat de fabrikant van deze shake de mooiste sport evenementen sponsort en jonge mensen kansen biedt.
Voor de hierboven genoemde toepassing moet de alg geraffineerd worden. Behalve eiwitten bevatten algen vetzuren en deze zijn zeer interessant voor de chemische industrie. De vetzuren zijn bouwblokken voor biobased producten zoals bioplastics, brandstoffen en verf. Een hele nieuwe categorie producten zijn de biostimulanten, natuurlijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Het nieuwe Groningse groene goud voor iedereen
Nieuwe: een nieuwe productieketen afgekeken van de natuur. Algen hebben een belangrijke rol bij de circulatie van CO2.
Het Groningse aan dit plan is dat bedacht door Groningse organisaties, Groningen Seaports, Hanzehogeschool en Omega Green, maar ook omdat het zich richt op de specifieke infrastructuur van heel Groningen; de havens met haar proces industrie en energieopwekking, de sterk ontwikkelde agro en MKB sector, de aanwezige ruimte en de kennisinstellingen.
Het groene van dit plan is dat de nieuwe keten bewezen duurzaam is.
Het goud staat voor een gezond verdienmodel dat gerealiseerd wordt voor alle schakels in de nieuwe keten.
Voor iedereen komen duurzame producten op de markt en de keten heeft in 2040 20.000 nieuwe banen gecreëerd.