70 Idee van: Jaap Ruzius Publicatiedatum: 17 februari 2020

Het Langste Bos van Nederland

Je loopt of fietst door het langste bos van Nederland. Wie had ooit gedacht dat zoiets moois in Groningen zou liggen? Prachtige borgen en mooie dorpen zijn verbonden met een lint van bossen en water. Een echte Golden Raand!

Groningen is onbekend bij de mensen in de buurprovincies. Terwijl veel Groningers in de zomer Drenthe en Friesland bevolken komt er bijna niemand terug. De Ommelanden zijn de laatste 50 jaar ingericht op landbouw. Eindeloze akkers. Ooit succesvol, maar die tijd is definitief voorbij. Weinig werk en weinig inkomen, vergrijzing en vertrek van jongeren. Groningen staat met zijn gemeenten bovenaan de Armoedelijst 2019. Er moet iets gebeuren.

Gelukkig is er een hele mooie oplossing. We hoeven alleen maar naar de buurprovincies te kijken. We gaan graag naar deze provincies, omdat het er zo mooi is. Met variatie in het landschap en leuke horeca. De truc van de buren is: Zorg er voor dat de parels van je provincie verbonden zijn en in aantrekkelijke gebieden liggen. In Drenthe zie je altijd een bos aan de horizon, de Friese meren liggen aangesloten, in Overijssel loop je van het ene landgoed naar het andere in prachtige landschappen. In Groningen liggen alle mooie plekken geïsoleerd van elkaar. Gescheiden door eindeloze akkers. Dat maakt rendabele horeca lastig. Veel parels zijn daardoor ook onbekend en worden slecht bezocht. Dat kost veel inkomsten en banen. We moeten dus net als bij de buren, de mooie plekken en plaatsen van Groningen met elkaar verbinden, als parels aan een ketting.

We leggen het langste bos van Nederland aan! Van Ter Apel tot aan Lutjegast maken we een groen lint en daar knopen we veel moois van Groningen aan vast. Het Klooster in Ter Apel, via Sellingen en Bourtange langs Smeerling en Wedde, langs Oudeschans met een kronkelende Westerwoldse Aa, naar Bellingwolde. Via het bos van Oudeschans naar de noordkant van het Oldambtmeer.  Nieuwe bewoners wonen straks aan het water én aan het bos. Het bos van de Ennemaborg wordt doorgetrokken tot aan de Fraeylemaborg in Slochteren. Vanaf de Fraeylemaborg loopt een aftakking van het bos naar het nieuwe natuurgebied ’t Roegwold en noordelijk daarvan naar het Schildmeer, dan via de Borgmeren en het Grunomeer naar Stad.
Aan de zuidkant van Stad is al een prachtig gebied met verbonden parels dus wij gaan noord. Tussen Stad en Hoogeland ligt het prachtige gebied van het Reitdiep, met aantrekkelijke plaatsen als Winsum, Ezinge, Garnwerd en Onderdendam. Het toerisme in dit gebied krijgt een grote impuls als het bos er straks langsloopt. De Stadjes kunnen zó via het bos naar al dat moois. Het laatste stuk bos loopt van Stad naar Lutjegast. Er is tussen Stad en het Hoogeland ook plek voor een aantal meren. De bewoner en bezoeker heeft bos én water naast de deur.

Het langste bos van Nederland herbergt zoveel moois. De prachtige 19e-eeuwse monumenten, de borgen, de kleine dorpjes, ze zijn allemaal ontdekt door Nederland en worden graag bezocht. De stroom bezoekers heeft veel mensen een baan bezorgd. Mensen van buiten komen weer bij ons wonen. Groningen heeft een Toukomst. Met een Golden Raand!