13 Idee van: Inez van de Kimmenade Publicatiedatum: 01 april 2020

Het KultuurBlad, magazine over cultureel Groningen

Het KultuurBlad laat de verhalen van Groningers zien die muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst (mogelijk) maken in de provincie. Het blad neemt je mee in hun gepassioneerde wereld en maakt de rijkdom en kracht van cultuur zichtbaar. Daarnaast is er aandacht voor Cultuurplatforms, fondsen en hun subsidiebeleid, fanfares, theatergroepen, festivals, het belang van cultuur voor gemeenten, je leest het allemaal in het KultuurBlad!

Het KultuurBlad is een uitgave van VRIJDAG Advies, de provinciale steuninstelling voor het (amateur)culturele veld.

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleert. We zijn er voor alle makers en mogelijkmakers in gemeente en provincie Groningen.

We laten graag zien welke mooie culturele initiatieven en mensen er in de provincie zijn. We bieden hen een podium door hun verhalen op te nemen in het KultuurBlad. We promoten  concerten, voorstellingen en tentoonstellingen in onze KultuurAgenda en we verbinden iedereen met elkaar in de KultuurCentrale, het online cultureel platform voor de provincie Groningen.

Dit alles doen we samen met het culturele veld zelf. Het netwerk van VRIJDAG Advies vind je in alle lagen van het brede Groninger culturele veld; individuele makers, muzikanten, bestuursleden van muziekverenigingen, kunstenaar-docenten, dirigenten, regisseurs en programmeurs van festivals. Ook wethouders en beleidsambtenaren van gemeenten en provincie zijn belangrijke partners.

Wij ondersteunen het culturele veld, dragen zo bij aan de individuele ontwikkeling en aan die van een hele gemeenschap. We verbinden en bouwen mee aan (regionale) netwerken. Samen met gemeentelijke  cultuurplatforms zorgen we voor verbinding, afstemming en het uitwisselen van kennis en kunde, zowel binnen een gemeente als tussen gemeenten onderling.

We zorgen voor meer deskundigheid, zodat bestuursleden leren hoe je een subsidieaanvraag indient  en geïnteresseerde koorleden iets kunnen leren over geluidstechniek. We denken mee met vrijwilligers die een kerk beheren om ervoor te zorgen dat zij concerten en tentoonstellingen kunnen geven en daarvoor bezoekers binnen krijgen.

Door middel van de KultuurAgenda, het KultuurBlad en de KultuurCentrale laten we heel graag zien welke mooie creatieve mensen en activiteiten er in de provincie zijn. Het KultuurBlad inspireert, en maakt de rijkdom en kracht van cultuur zichtbaar.