3 Idee van: Christophe de Jongh Publicatiedatum: 18 maart 2020

Het Hendrik Wester Huis

Het Idee. 

Het idee is om de grote groep eigenaar bewoners in de regio Groningen met praktische raad en daad te inspireren en ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun huis, buurt of dorp. Er gebeurt al zoveel moois op kleine schaal. Minder accent op juridisch en technisch gedoe. Meer praktische plannen naar de wensen van bewoners, Van Onderaf. Laat de oplossingen aan elkaar zien (zie voorbeeld concept poster Van Onderen). Je huis renoveren, je dorp verbeteren is minder complex dan we vaak denken. Neem een voorbeeld aan de succesvolle projecten uit de jaren 80 en 90. Geef bewoners en gemeenten de regie. De toekomst van de gewone Groninger begint bij een toekomstbestendig huis. Samenwerken. Leren van successen. Leren van fouten.

Met wie bedacht?

Het idee komt voort uit de Van Onderen Beweging met dank aan de Vereniging Groninger Dorpen, Stichting Perspectief Groningen, Toeverlaat en het Ministerie van BZK.

Hoe draagt het idee bij? 

Elkaar zien + elkaar spreken = leren van elkaar en zaken doen. De toekomst begint niet in Den Haag, maar aan de keukentafel, in het dorpshuis en bij de gemeente. Bewoners, gemeenten, bedrijven en experts werken samen in het nieuwe HWH.

Waar?

Het Hendrik Wester Huis is een grote multifunctionele boerderij hartje regio, in Ten Boer. Hendrik Wester is de beroemde dorpsschoolmeester uit Garmerwolde en grondlegger midden 19e eeuw van het onafhankelijk openbaar lager onderwijs. De Groninger Dorpen, de Vereniging Groninger Gemeenten, NPG e.a. werken in dit gebouw. De grote zaal, het atrium en kantine bieden bezoekers een laagdrempelige ontmoetingsplek. Samen onder 1 dak stimuleert de samenwerking binnenshuis.

Kostenraming

De opstart, het ontwerp en inrichting in 2020 ramen we op € 85.000. De coordinatie en programmering voor de eerste fase op € 45.000 per jaar. Exclusief huur en co-financiering deelprojecten. Totaal budget 2020-2022 € 220.000,-