2 Idee van: Jan Kuiper Publicatiedatum: 11 maart 2020

Het geluid van de stilte

Overal waar je bent is er geluid, herrie en onrust. De kern van wat we werkelijk zijn is echter STILTE. Gedachteloos, ontspannen, aanwezig en gelukkig. Vier keer per jaar wordt de provincie Groningen omgetoverd tot de stilste plek van Nederland. Een oase van rust, ruimte, stilte, bezinning en geluk. Ieder stilte weekend gaan we ons richten op wat werkelijk belangrijk is in ons leven. Samen zijn met je familie en vrienden gaan we luisteren en genieten van: HET GELUID VAN DE STILTE.

As long as we remain within the confines of the thinking mind, we can’t experience the state of non-thinking. If we can’t experience non-thinking, we will not understand what our life truly is. Please realize this for yourself! Just sit.

TAIZAN MAEZUMI ROSHI, APPRECIATE YOUR LIFE: THE ESSENCE OF ZEN

Het Yogahuis is een stille oase in Saaxumhuizen. Vijf kilometer van de Waddenzeedijk. Je vindt er de schoonste lucht van Nederland. En de sterrenhemel is er mindblowing! Wij geloven erin dat we een nieuwe tijd ingaan, waar een hele grote groep mensen zich af zal keren van de onzinnige leefwijze die ons nu wordt voorgehouden als de ultieme staat van geluk. Onbetaalbare woningen voor ons en onze kinderen, 24/7 bereikbaar, de onzin van de sociale media, etc. etc.  Nederland en dus ook de provincie Groningen kunnen niet doorgaan op de manier zoals het nu gaat.

Op Vlieland rijdt ook alleen maar het hoogst noodzakelijke verkeer en dat gaat prima! Denk aan de oliecrisis toen we allemaal op straat konden spelen en wandelen. Jammer genoeg worden we 24/7 gebombardeerd met geluid en onzin. Sterker nog! We worden onrustig als het stil is. Dat kan en dat moet veranderen. We moeten weer terugkeren naar onze oorspronkelijke staat. We zijn niet gemaakt om alleen maar te Netflixen  met onze wijsvinger een smartphone aan te raken als we iemand aardig vinden. Meditatie en Mindfulness (Mind emptyness zou beter passen) brengen ons weer terug  naar het eiland van rust en compassie wat we werkelijk zijn.

Een beroemd verhaal over Zenmeester Ikkyu gaat als volgt:

“Een man trad uit de menigte naar voren en sprak tot Zenmeester Ikkyu: ‘Meester, wilt U voor mij opschrijven wat de hoogste, de meest verheven wijsheid is?’
Ikkyu nam meteen zijn penseel en schreef in sierlijke letters: Aandacht.

‘Is dat alles?’ vroeg de man. ‘Zou U er misschien iets aan willen toevoegen?’
Ikkyu nam zijn penseel en schreef het woord twee maal: Aandacht, Aandacht.

De man sprak nu enigszins geïrriteerd: ‘Ik kan maar weinig wijsheid ontdekken in wat U zojuist schreef’.
Toen schreef Ikkyu hetzelfde woord drie maal: Aandacht, Aandacht, Aandacht.

Vertwijfeld riep de man toen uit: ‘Maar wat betekent dat woord aandacht dan eigenlijk?’
Ikkyu antwoordde vriendelijk: ‘Aandacht betekent aandacht’.”