12 Idee van: Promotie Waddenland Publicatiedatum: 09 maart 2020

Het gele fietsenplan

De huidige mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn beperkt. Veel toeristische pareltjes zijn slecht bereikbaar en soms zelfs onbereikbaar met de bus of trein. Het gele fietsenplan is een plan waarbij op een groot aantal plekken gele elektrische fietsen staan die mensen gemakkelijk kunnen huren en zo Groningen kunnen ontdekken.

Groningen is prachtig en dat blijft niet onopgemerkt. Het aantal buitenlandse toeristen zal de komende tien jaar met vijftig procent stijgen. Daarnaast zal ruim een kwart meer Nederlanders een bezoek brengen aan de provincie Groningen [bron: Marketing Groningen]. Toerisme biedt mooie kansen voor de economie en leefbaarheid van Groningen. Maar hoe gaan deze bezoekers de provincie op een duurzame manier ontdekken? De huidige mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn beperkt. Veel toeristische pareltjes zijn slecht bereikbaar en soms zelfs onbereikbaar met de bus of trein.

Gele fietsen
Het gele fietsenplan is een plan waarbij op een groot aantal plekken gele elektrische fietsen staan die mensen gemakkelijk kunnen huren en zo Groningen kunnen ontdekken. De fietsen vind je in de toeristische kernen van de provincie Groningen bij campings, hotels, B&B’s, musea, stations en erfgoed. Ook in de stad Groningen kun je een gele fiets huren om zo combinatiebezoeken van stad en provincie te stimuleren. Het is een zorgvrij programma waarbij je met een app een elektrische fiets kan reserveren. De fietsen staan dan klaar op verschillende locaties in de provincie. Bij pech onderweg staat er een lokale fietsenmaker klaar voor reparatie of een vervangende fiets. Klaar met fietsen? Lever de fiets weer in en reis verder met openbaar of eigen vervoer. De lokale fietsenmakers zorgen ervoor dat de fietsen naar rato over de locaties verdeeld worden.

Zo verbeteren de gele fietsen niet alleen de toeristische infrastructuur en daarmee de actieradius van bezoekers van Groningen, maar worden ook moeilijk bereikbare plaatsen ontsloten. Hoewel toeristen de aanleiding zijn voor dit plan kunnen bewoners er natuurlijk ook gebruik van maken.

Lokale ondernemers geven het vak door
In de provincie stellen we een aantal basis locaties vast. Hier worden de fietsen onderhouden en gerepareerd. Fietsenmaker is een uitstervend beroep maar voor dit plan zijn deze vakmensen onmisbaar. Het gele fietsenplan blaast dit beroep nieuw leven in. De lokale fietsenmakers zijn op hun eigen basislocatie verantwoordelijk voor de reparatie- en logistieke service. Zo profiteren ze mee van de toenemende bezoekersstroom en bieden ze tegelijkertijd een interessante opleidingsplek voor jonge mensen die het vak willen leren. Zo stimuleert het gele fietsenplan de lokale economie en biedt het leerlingen een kans om een vak te leren.

Toukomstbestendig
Met behulp van Toukomst kunnen de eerste investeringen worden gedaan. Zoals het lokaal aanschaffen van de fietsen, de logistiek en het bouwen van de technische infrastructuur of indien mogelijk aanhaken bij een bestaande technische infrastructuur. Daarna blijven de gele fietsen rijden door huurinkomsten, advertentie-inkomsten en bijdragen van lokale toeristische ondernemers. Groningen is een startpunt. Als het gele fietsenplan succesvol is, kan het gemakkelijk uitgebreid worden naar andere gebieden waar de bestaande infrastructuur versterking nodig heeft.