29 Idee van: Hendrik Jan Oterdoom Publicatiedatum: 13 januari 2020

Herinrichten gebied Kromme Elleboog Finsterwolde

Reduceren snelheid Kromme Elleboog, minder stikstof door meer natuurgebieden te maken en met elkaar te verbinden, bevorderen dagrecreatie.

Het idee behelst het herinrichten van het gebied/ de weg Kromme Elleboog in Finsterwolde.

De Kromme Elleboogis een gebied van grasland, bos/natuurweide, een weg (Oostwold/Finsterwolde) en een aanlegplaats voor 48 uur voor de vaarrecreatie. Het natuurgebied ligt in de Groningse Stuwwallen (hoogteverschil ongeveer drie meter).
Het plan is bij ontstaan vanwege een buurtbijeenkomst, omdat er veel te hard wordt gereden (80 km per uur) op de Kromme Elleboog (max. 50 km), en er ook vele huisdieren (katten) zijn overreden.

Mijn plan is om het verkeer te weren (alleen bestemmingsverkeer) op de Kromme Elleboog, middels het plaatsen van borden “alleen bestemmingsverkeer” en de weg vanaf de Derde Laan tot de Parallelweg (Oostwold) te voorzien van keien (kinderkopjes). Dit geeft een natuurlijke uitstraling, er kan niet meer hard gereden worden en het stuift niet.

Het verkeer Finsterwolde – Oostwold kan bijvoorbeeld prima afslag A7 nemen langs Klein-Ulsda, langs de Tjamme en zo via Goldhoorn naar Oostwold. Zo kun je aansluiten op de ringweg achterlangs bij Oostwold /Midwolda (weg wordt nu nog te weinig gebruikt). Het verkeersprobleem rond de Kromme Elleboog is zo opgelost.

Door het het hele gebied natuurgebied te maken, kan van het achterliggende grasland waar nu de koeien lopen een mooi heideveld met coniferen tot aan Goldhoorn gemaakt worden, dit geeft een prachtig aanzicht, omdat het een beetje oploopt daar vanwege de Groningse Stuwwallen. En aan het einde bij Goldhoorn heb je prachtig weids uitzicht op de Oldambt-polder tot de zeedijk aan toe. En door het weiland te betrekken bij het bestaande bos is het stikstofprobleem van de koeien aldaar opgelost en komt er meer natuur bij. Door het nieuwe gebied kun je wandel- en fietspaden aanleggen naast de al bestaande wandel/fietspaden.

Over de waterkant: aan de Kromme Elleboog is een aanlegplaats voor vaarrecreatie voor 48 uur. Hier staat een armzalig picknickbankje zonder prullenmand en zonder aanlegsteiger. Hier kun je een volwaardige dagrecreatie-plaats maken en deze mooi aankleden (die ruimte is er). Men kan zo uit de boot de natuur in wandelen. Op de Schiereilanden die er liggen, is het plan om huizen de bouwen (nutsvoorzieningen zijn alweer verwijderd vanwege diefstal). Maar dit moet natuurgebied worden/blijven (is nu al natuurgebied geworden). In de wirwar van schiereilanden kun je prachtig kanoën/zwemmen/vissen/varen. En diverse vogels (zilverreigers) vinden daar hun rust en voedsel. Bebouwing zou de natuur daar erg schaden. En je verbindt de natuurgebieden met elkaar door middel van de picknickplaats/overnachtingsplek. Zie ook het bijgevoegde kaartje.

Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld twee studenten landschapsarchitect dit idee verder uitwerken. Mijn idee werkt mee aan de volgende urgente problemen van rijk en omgeving te weten:

  • Reduceren snelheid (keien weg/alleen bestemmingsverkeer);
  • Oplossen stikstof probleem grasland omzetten in heide velden;
  • Meer natuurgebieden en natuurgebieden met elkaar koppelen.