65 Idee van: Lily Lanser Publicatiedatum: 18 maart 2020

Herenboeren Groningen

Met een community van 150-200 huishoudens in harmonie met de natuur gezond voedsel verbouwen nabij de stad Groningen? Dat is de ‘toukomst droom’ van een initiatief groep uit Groningen, die bezig is met het opzetten van een kleinschalige boerenbedrijf naar voorbeeld van de eerste Herenboerderij van Nederland gelegen in Boxtel.

 

Nederland en zo ook Groningen is gelegen in een vruchtbare delta en heeft een rijke historie en enorme kennis als het landbouw en voedselproductie betreft. Die traditie kenmerkte zich in het verleden door een gevarieerd landschap met grote waardering voor biodiversiteit en een breed scala aan plant- en diersoorten. We zijn dus prima in staat om voldoende en gevarieerd voedsel te produceren. Om deze werkwijze en waarden weer terug te brengen naar deze tijd heeft Herenboeren Nederland een alternatief ontwikkeld voor het huidige voedselsysteem.

Hoe gaat het in zijn werk?
150-200 huishoudens investeren samen in het pachten van een stuk grond van 20 hectare en nemen een boer(in) in dienst. Op dit moment hebben we al potentiele en kansrijke stukken grond nabij Groningen op het oog. De boer(in), die een selectieprocedure doorloopt, volgt een opleiding bij Herenboeren Nederland. Hij of zij doet de nodige kennis en kunde op om met succes voedsel te kunnen verbouwen naar de filosofie van natuur inclusief boeren in samenwerking met leden van de coöperatie.
Deze leden krijgen voor hun investering en een kleine wekelijkse bijdrage een divers palet aan gezonde etenswaren van hun eigen boerderij; tientallen seizoensgebonden en onbespoten groenten, fruit, aardappelen en eieren. En voor wie wil is er ook vlees van eigen runderen, varkens en kippen.

Naast het wekelijkse moment van voedseluitgifte worden er oogstfeesten en lezingen georganiseerd. Daarnaast kunnen leden helpen op de boerderij voor wie dat wil.

De komende maanden komen de oprichters van Herenboeren Nederland naar Groningen om informatieavonden te organiseren en Groningers te inspireren om herenboer te worden.
We zijn nog maar net begonnen en inmiddels hebben al zo’n 85 Groningers interesse getoond om zich aan te sluiten als Herenboer.
De ambitie is om in het voorjaar van 2021 de eerste gewassen te kunnen gaan planten.

Voor het oprichten van de coöperatie, het organiseren van informatieavonden en het maken van promotie hebben we een financieel duwtje in de rug nodig, waarna de coöperatie op eigen benen kan staan.
De kartrekkersgroep bestaat uit: Karlien Meijer, Nienke van Dijk, Kees Faber, Ina Velthuis, Leny van der Hoeff en Lily Lanser.

Zie voor meer informatie:
www.facebook.com/Herenboeren-Groningen
www.herenboeren.nl
www.farmingcommunities.nl