9 Idee van: Stephan Nicolaij Publicatiedatum: 31 maart 2020

Grunneger Verhoalen

Het idee is om een website / app te maken waar we in het Gronings geschreven verhalen verzamelen en bewaren. Iedereen moet hier teksten kunnen vastleggen en raadplegen. Ook zouden we moeten kijken naar het opzetten van een team dat op zoek gaat naar oude boeken of verhalen, en bereid is deze op de site in te voeren. Het systeem voor Grunneger Verhoalen wordt op die manier een grote, gratis te gebruiken, digitale bibliotheek, die je met je computer, telefoon of tablet kunt raadplegen.

 

Ik ben met het Gronings opgegroeid en kan dat zoals velen goed verstaan, maar spreek het niet terug, omdat ik het gewend ben in het Nederlands te praten. Elke volgende generatie zal steeds minder Gronings meekrijgen en het Gronings zal op deze manier steeds verder verdwijnen. Dat is toch zonde, want het Gronings is zo’n mooie taal! Zou het daarom geen goed idee zijn een plek te creëren waar we het Gronings voor het nageslacht kunnen bewaren?

Het is expliciet niet de bedoeling het werk van bijvoorbeeld de Groninger Archieven dunnetjes over te doen. Waar de archieven zich vooral richten op het bewaren en inzichtelijk maken van analoge teksten, gaan we met Grunneger Verhoalen digitale teksten verzamelen, die onmiddellijk zijn in te zien. Zie het een beetje als een Wikipedia voor Groningse teksten of, nog beter, als een Groningse Archive.org.

Hoe gaan we dat doen? Wat hebben we er voor nodig? Dat valt denk ik best mee. Als initiatiefnemer zou ik het best willen coördineren, maar ik ben ook een vrij ervaren website en app maker, gespecialiseerd in het verzamelen en toegankelijk maken van grote hoeveelheden data. Ik denk dat we moeten beginnen met het opzetten van een goed systeem. Ik acht het mogelijk met een paar maanden een goed en werkende site te hebben. Belangrijker is het verzamelen en toegankelijk maken van de Groningse teksten. Wellicht dat we een oproep kunnen doen voor enthousiastelingen die willen meewerken en hier al ideeën over hebben? Misschien zijn er mensen die op de een of andere manier geen werk meer hebben, maar hier wel een steentje aan zouden willen bijdragen? Misschien dat bestaande websites of Groningse scholen willen meewerken? Ik denk dat het geen probleem is hier een team voor samen te stellen. Ik denk zelfs dat er velen zijn die aan dit mooie project willen meewerken!