Het fruitbos is een vrij toegankelijk, groot en parkachtig bos waar je kunt wandelen en fruit kunt plukken. Naast loofbomen vind je er een verscheidenheid aan fruitbomen zoals appels, peren, pruimen, kersen, maar ook notenbomen en bessen. Er zijn open plaatsen met klimbomen, picknickplaatsen en bijenkorven voor de bestuiving. Leerzaam voor jong en oud, insectvriendelijk en gezond.
In Groningen is ruimte voor meer natuur, maar wat als we een stuk natuur kun maken dat je nergens anders vindt? Iets dat uniek is, misschien wel in de wereld. Een bos dat vol staat met bomen en planten die eetbare vruchten geven. Verschillende planten en bomen die op verschillende tijden in het jaar vruchten geven, uitgetekend in een goed doordacht plan. Het is niet alleen fruit, ook groeien er bessensoorten, notenbomen (walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes) en kruiden. Het aanzien van het bos is anders dan alle andere bossen in Nederland. We zijn gewend om fruitbomen in rijen te zien staan, in de tuin of in de kwekerij. In het fruitbos staat alles bedachtzaam door elkaar.
Het bos zal betrekkelijk groot moeten zijn, je moet er bijna kunnen verdwalen.
Het bos heeft enig onderhoud nodig (net als elk ander bos), maar het is onmogelijk om al die bomen te snoeien. Dat gebeurt dus ook niet. De natuur mag zelf bepalen welke bomen vrucht gaan dragen en hoeveel dat er dan zijn. Bij de inrichting dient rekening gehouden te worden met de plaatsing van bomen. Er zal veel aandacht besteed moeten worden aan insecten en dan met name aan bijen. Het bos zal vele vogels, vlinders en andere diersoorten aantrekken. Fruit dat blijft liggen neemt de natuur weer op, het zal onmogelijk zijn om alles te consumeren.
De educatieve waarde van zo’n bos zal enorm zijn. Vanuit de hele provincie (en misschien we vanuit heel Nederland) zullen mensen naar het fruitbos trekken om te recreëren, te genieten van de natuur en om al dat gezonde voedsel te consumeren. Zo draagt het fruitbos bij een leerzame, gezonde en natuurbewuste toekomst voor Groningen