60 Idee van: Paul Vink Publicatiedatum: 20 januari 2020

Groninger bos, aangelegd door Groningers

Het Groninger bos is dé plek waar iedere Groninger een eigen boom mag planten. Verbinding met natuur begint hier. Voor schoolreisjes, uitjes en excursies is volop ruimte. Hoezo een bedrijf een bos laten aanleggen? Dat doen we met elkaar.

Dit idee is ontstaan aan de rand van een prachtig bos, waar ik van jongs af aan met mijn ouders, broer en zusje elke week wandelde. Voor mij was het bos een magische plek vol met lichte open plekken en donkere stukken, waarbij ik fantaseerde dat er kabouters leefden.

Toen ik ouder werd, zag ik een (figuurlijke) andere kant van het bos. Het werd namelijk beheerd door een groot bedrijf dat elk jaar vele bomen omkapte en daarvoor grof materiaal gebruikte. Van de wonderlijke donkere plekken in het bos is inmiddels niks meer over.

Op een of andere manier had ik een sterke wens om er een boom te planten. Dat heb ik meerdere keren gedaan (geprobeerd in elk geval). Helaas hebben deze jonge boompjes de druk van zware traktoren niet overleefd.

Nu ik in Groningen woon en inmiddels twee decennia ouder ben, heb ik nog steeds de wens om een boom te planten. Ik zou het prachtig vinden om een boom te planten en het te zien groeien. Naar mijn idee creëert het planten van een boom een connectie met de natuur.

Waar kan ik een boom planten zonder dat het wordt weggehaald? Waar kunnen heel veel mensen een boom planten zonder dat het wordt weggehaald? Ik hoop op een plek waar mensen een boom kunnen planten. Zo kunnen jong en oud samen een bos maken dat voor ons allemaal is.

Dit idee kan samen gaan met ideeën die ik op Toukomst heb gezien, zoals het samenvoegen van bossen. De locatie die voor dit idee is aangegeven, is dus te veranderen.