38 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 20 maart 2020

Groningen Plasticvrij

Wat als wij in Groningen kunnen laten zien dat veranderen kan? We maken Groningen en de Groningse ondernemers plasticvrij en zijn daarmee een voorbeeld voor de rest van het land, Europa en de wereld. We bieden kansen voor Groningse makers en hun (toekomstige) werknemers in het vervaardigen van alternatieven. En we zorgen voor trots. Groningers maken het samen waar. Met z’n allen. Hier stropen we de mouwen op en doen we iets aan dit immense probleem.

Elke minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen. De hoeveelheid plastic die je in onze oceanen aantreft, is bijna niet voor te stellen. Zeedieren hebben het zwaar te verduren, maar ook in ons voedsel zitten al microplastics. Europa verbiedt vanaf 2021 eenmalig bruikbare plastics, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Het lijkt bijna een niet op te lossen probleem. En daarom vraagt het om een nuchtere, maar tegelijkertijd creatieve oplossing. Het vraagt om mensen die denken in mogelijkheden, die de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Kortom, een rol die ons als Groningers op het lijf geschreven is.

Wat gaan we doen?
Het plan bestaat uit 4 delen:

  1. De bron van de plastic vervuiling wegnemen. We gaan onderzoek doen onder Groningse ondernemers, winkeliers, horeca, havens, de toeristische industrie en vissers waar de behoefte ligt.
  2. Alternatieven bieden. Samen met onder andere onderwijsinstellingen en de creatieve industrie ontwikkelen we alternatieven. Hierbij zetten we al bestaande innovaties uiteraard in waar mogelijk en bundelen we krachten.
  3. Bewustwording en kennis creëren. We zorgen ervoor dat alle Groningers (consumenten, studenten, scholieren…) het probleem kennen en inzien dat het anders moet en kan.
  4. Samen onze rotzooi opruimen. We organiseren en bundelen clean-up acties met bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld ook scholen. Maar schakelen ook professionele en deskundige hulp in waar nodig (voor kwetsbare gebieden zoals de Waddenzee).

We vinden het wiel niet opnieuw uit en bundelen krachten
Voor alles wat we doen geldt dat we het wiel niet opnieuw gaan uitvinden, dat we inventariseren wat er al gebeurt, welke kennis er al is. Dat we samenwerken en bestaande initiatieven, organisaties en bewoners aan elkaar verbinden. Zoals Zeehondencentrum Pieterburen, House of Design, Groningen Seaports, de Waddenvereniging, Groningen Schoon Dankzij Mij en Community Plastic Vrije Wadden.