22 Idee van: Peter Velthuis Publicatiedatum: 31 maart 2020

Groningen “met afstand” de mooiste Wandelprovincie

Het wandelfestival Tocht om de Noord (TodN) bestaat dit jaar precies 15 jaar en is uitgegroeid tot een landelijk bekend Gronings evenement. Dit jaar met 2x 6000 wandelaars, die uit alle windstreken van Nederland en daarbuiten komen.

Als een logisch vervolg op TodN werd in 2018 het Pronkjewailpad ontwikkeld. Een individuele TodN, die je kunt doen waar, wanneer en hoe ver je wilt. Een Lange Afstand Wandeling, die is gerealiseerd in een nauwe samenwerking met 300 Toeristische, Recreatieve en Culturele (TReC) ondernemingen. De belangstelling is groot, ruim 4500 mensen hebben de Pronkjewail app al gedownload.

Onze Ambitie

De achterliggende gedachte achter de activiteiten van TodN gaan verder dan alleen maar een mooie wandelroute met veel deelnemers. Onze ambitie is:

Groningen de Wandelprovincie van NL

Met deze ambitie in het achterhoofd wordt aan het Pronkjewailpad een nieuw component toegevoegd, namelijk: DOE Groningen.

Pronkjewailpad en coronavirus

De DOE-opdrachten van het Pronkjewailpad in combinatie met het nu heersende coronavirus brengen ons direct op de uitdaging:

“Hoe kunnen we Groningen (fysiek en virtueel) laten ervaren als een mooie wandelprovincie, maar wel zodanig dat iedereen vanuit huis kan deelnemen?”

Hiermee slaan we meerdere vliegen in één klap!

  1. Het zorgt in deze tijd van corona voor een goede motivatie met mooie opdrachten en doelen.
  2. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier: jong en oud.
  3. Het is een mooi (virtueel) voorproefje op onze wandelprovincie.
  4. Het laat mensen popelen om Groningen ook echt te ervaren.
  5. Het is een levensecht spel, waarbij je beweegt en tegelijkertijd Groningen ontdekt.

Hoe werkt het?

De virtuele variant van het Pronkjewailpad kun je beleven aan de hand van een app.  Hij telt het aantal bewegingen van de deelnemer en bepaalt daarmee het aantal kilometers die zijn afgelegd. Deelnemers kunnen binnenshuis wandelen of bv via fitness programma’s. Al het bewegen telt mee, zolang je maar de app bij je draagt. Onderweg moeten deelnemer opdrachten uitvoeren om een digitale stempel te verdienen.

Hoe draagt het bij aan de Ambitie: de Wandelprovincie van NL

In een nauwe samenwerking met de provincie Groningen, Marketing Groningen, Routebureau Groningen en TReC instellingen, wordt Groningen gepresenteerd als een mooie wandelprovincie in Nederland. Onder meer vanwege zijn (regelmatige) spreiding van 5 km tussen dorpen en pareltjes. We kennen geen grootstedelijke agglomeraties, waardoor Groningen een aantrekkelijk wandelgebied is met veel rust, ruimte en recreatie!

Wij zijn van mening dat Groningen zijn huidige voorlopersrol moet blijven nemen en zich in de nabije toekomst blijvend kan manifesteren als een provincie waar je “met afstand” prachtig kan wandelen!