18 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 07 februari 2020

Groningen: dé onderwijsprovincie van Nederland!

Nederland een kenniseconomie? Investeer dan ook in onderwijs! Want hoe vaak zie je tegenwoordig wel niet in de krant dat de klassen te groot worden, de werkdruk voor onderwijzers te hoog en dat er meer geld naar het onderwijs moet. Voor de provincie Groningen liggen hier kansen. Want het onderwijsniveau laat in veel scholen in Groningen op het moment te wensen over. Met dit geld als begin gaat Groningen koploper in Nederland worden op het gebied van onderwijs.

Groningen heeft een top 100 universiteit als ultieme wereldwijde aantrekkingskracht. De eerste woorden wat in mensen op komt bij het woord Groningen zijn dan ook onderwijsgerelateerde woorden als studenten of de universiteit. Ik lees echter tot mijn grote schrik in Het Dagblad van het Noorden dat overige onderwijsinstellingen in Groningen te wensen over laten. Ik citeer: ‘Voor Groningen zijn dat zorgelijke berichten, omdat juist daar de afgelopen jaren relatief veel zwakke basisscholen waren. In september 2016 was in Groningen 3,2 procent zwak. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 1,7 procent. Ook de kwaliteit van het voortgezet onderwijs (vooral vmbo) in Groningen liet het afgelopen jaar te wensen over.’

En wat is er nou juist het belangrijkste voor de ’toukomstige’ generaties in Groningen? Juist, onderwijs. Daarom pleit ik ervoor om extra geld te investeren in het onderwijs in Groningen. We beginnen met het basisonderwijs. Volgens NOS (2019) hollen de vaardigheden in rekenen, spelling en lezen achteruit in het basisonderwijs door een lerarentekort. Daarom gaat de Provincie Groningen er voor zorgen dat er extra krachten en lessen in deze kernvakken komen op de minder scorende basisscholen van de provincie. Wanneer leerlingen beter worden in deze kernvakken op jonge leeftijd hebben zij direct meer kansen om door te stromen naar goed vervolgonderwijs. Leerlingen kunnen dan het beste uit zichzelf halen en krijgen eerlijkere kansen.

Wij gaan ervoor zorgen dat Groningen in de toekomst koploper is op het gebied van onderwijs in Nederland. Wanneer de Groningse scholen kwalitatief sterk zijn, kan dit direct een reden zijn voor jonge ouders om in de provincie te blijven wonen. Inwoners van de Provincie Groningen kunnen met trots gaan zeggen dat zij niet alleen een geweldige universiteit en hogeschool hebben, want zij hebben namelijk ook het beste basis en voortgezet onderwijs van Nederland. Onze kinderen krijgen echt eerlijke kansen om het beste uit zichzelf te halen.

Om het concreet te houden en dit doel te realiseren, beginnen we met extra geld voor bijlessen/materiaal/leerkrachten voor de belangrijke vakken rekenen, taal en lezen. Dit geld wordt uitgegeven aan de zwak scorende basisscholen om het provinciale onderwijsniveau op te krikken.