52 Idee van: Tamara Verhagen Publicatiedatum: 14 februari 2020

Groene Stad Groningen

Groene daken en daktuinen als standaard in Groningen.

Groene daken en daktuinen zijn in opkomst, maar daar dien je als inwoner grotendeels zelf voor te zorgen, omdat subsidies niet toereikend genoeg zijn.

De voordelen die het met zich mee brengt zijn echter zó relevant en vol impact, dat groene daken een standaard zouden moeten zijn waar iedereen van kan profiteren.

De daken zijn eenvoudig aan te leggen en zorgen voor opname van water (rioleringen worden zo minder belast) en warmte, wat voor isolatie in de winter en koeling in de zomer zorgt. De vegetatie zorgt tevens voor een langere levensduur van het dak zelf, dus minder onderhoudskosten op de lange termijn.
Daarnaast biedt het voeding voor insecten, waaronder bijen, die het momenteel erg zwaar hebben. Ook biedt het meer groen en planten in de buurt, wat bijdraagt aan de mentale gezondheid. Zeker voor mensen die uitkijken op platte daken kan dit een enorme verrijking van de omgeving zijn (zie foto).

Kortom, wat mij betreft heeft iedereen recht op een groen dak en zou dit de standaard moeten worden. Groningen zou een mooie trekkersrol hierin kunnen spelen en een voorbeeld voor de rest van Nederland kunnen zijn.