22 Idee van: Jan Wiersema Publicatiedatum: 01 april 2020

Groen Spijk: Wandelen van Spiek tot diek!

Bewonersinitiatief Groen Spijk

Wandelend langs het Spijkstermaar, lopen we richting Bierum langs het voedselpark en losloopgebied voor honden. Halverwege de speelheuvel steken we de weg over. We volgen het maaipad langs de diepe sloot richting de dijk.

Aan het einde slaan we linksaf richting het Spijksterbos. Het bos zit vol vogels zo te horen. We lopen langs de rand van het gesnoeide bos (met dank aan vrijwilligers) en kijken uit over nu nog lege akkers. Zijn dat reeën in de verte?  De modderpaden zijn gelukkig vervangen door schelpenpaden. Dat scheelt een hoop gedoe bij thuiskomst.

Van Spiek tot Diek

Zo zou een wandeling in onze omgeving – van Spiek tot Diek – eruit kunnen zien. Dat is onze wens. En onderdeel van ons plan voor een aantrekkelijkere woon- en leefomgeving in en om ons dorp. Bewonersinitiatief Groen Spijk steekt nu al de handen uit de mouwen…

Spijk ligt op een kwelderwal aan de rand van de voormalige Fivelboezem. Het landschap is getekend door natuur en cultuur. Oude geulen bleven achter nadat de Fivel en de zee waren verdwenen. Sommigen werden rechtgetrokken, gedempt, anderen doorstonden de vooruitgang.

Kortgeleden werd ons dorp door de ANWB genomineerd voor de allermooiste plaats van Nederland. Terecht denken wij. Het is een 2500 jaar oud wierdedorp met een prachtige dorpskern. Beschermd dorpsgezicht, vele rijksmonumenten en een prachtige kerk, waarvan het torentje door Ede Staal wordt bezongen. De ronde gracht om de kerk siert vele toeristische naslagwerken. Weekblad Elsevier roemde deze plek ooit als ‘de kortste gracht van Nederland’.

We houden van ons dorp en het landschap om ons heen. Het liefst zou er niks meer moeten veranderen. Sterker nog sommige zaken zouden we willen terugdraaien. Onze oude haven bijvoorbeeld. Liefdeloos gedempt en verworden tot een zielloos grasveld.

In 2017 onstaat bewonersinitiatief Groen Spijk. Een groep enthousiaste dorpsbewoners heeft zijn tanden gezet in de kwalitatieve verbeteringen van de openbare ruimte en beleving van ons dorp. We willen een samenhangende aanpak van een aantal locaties: Kerkeiland, Spijstermaar, Haven-/Nesweg en het Spijksterbos. Tijdens inloopbijeenkomsten in het dorp en bij het maken van de dorpsvisie is gebleken dat de plannen op draagvlak en enthousiasme kunnen rekenen in ons dorp.

Met bijdragen via onder andere Toukomst hopen wij onze plannen voor wandelpaden en groene kwaliteit te realiseren.

Krijgt van Spiek tot Diek  jouw stem?