Idee van het Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN) en de Aletta Jacobs School of Public Health
Naast onzekerheid en angst laat de huidige Corona crisis óók zien hoe veerkrachtig en vindingrijk we zijn. Want al na één week verplichte social distancing en misschien nog vele (met mogelijk verdergaande maatregelen) te gaan wordt maar al te goed gevoeld hoe essentieel sociale verbondenheid met naasten in familie en de eigen buurt is. Samen zoeken we met man en macht naar manieren om toch in verbinding te staan, om bij te kunnen dragen en er op afstand voor elkaar klaar te kunnen zijn.
En dat is maar goed ook. Want ook wetenschappelijk gezien tonen steeds meer onderzoeken aan dat niet alleen roken en ongezond eten maar juist ook eenzaamheid en gebrek aan ‘betekenisvolle relaties’ evenzo belangrijk of zelfs belangrijkere factoren voor een gezond leven zijn. Sociale interactie is dus even belangrijk als bewegen en gezond eten en is een sterk preventief middel om de volksgezondheid te bevorderen en gezond oud te worden. Gezonde burgerkracht.
In 2018 en 2019 hebben het Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN), de Gemeente Groningen, het UMCG en de Aletta Jacobs School of Public Health (samenwerking UMCG, RuG, Hanzehogeschool) in gezamenlijkheid de Gezonde Huiskamer ontwikkeld: een multifunctionele bus waarin we een gratis leefstijlcheck aanbieden maar waar eigenlijk het gesprek over gezondheid en de leefbaarheid van de buurt centraal staat. Wat maakt dat u woont waar u woont? Naar welke plekken gaat u met uw (klein)kinderen? Wat zou er beter kunnen?
De Gezonde Huiskamer als rondreizend vehikel om op te halen wat er leeft in de leefomgeving en wat in die omgeving voor ú een gezonde toekomst kan borgen. Daar willen we de komende jaren mee doorgaan, in lijn met de missie van Toukomst en het NPG. We halen niet alleen op wát er werkt maar onderzoeken ook waaróm het werkt. Zo zetten we de Gezonde Huiskamer (en het netwerk van partners erachter) in als platform om uw initiatieven uit te lichten, kracht bij te zetten en ‘op te schalen’ naar andere buurten en groepen zodat zoveel mogelijk mensen bereikt worden.
Dat is belangrijk. Zo blijven we, ook in de huidige tijden van verplichte afstand, tóch met elkaar verbonden.