4 Idee van: Annemieke Grimbergen Publicatiedatum: 01 april 2020

Generatie Groen(te)!

We weten allemaal dat we meer groenten zouden moeten eten: dat is voor velen nog knap lastig! Een deel van de oplossing is lunchgroente! Jonge en bewuste bedrijven bieden hun medewerkers in de kantine soepen en saladebars – nu nog op scholen en kinderdagverblijven! En wat is er mooier dan het zelf te maken! Zo groeit een hele generatie op met een ander idee van lunch dan een boterhammetje zoet en een boterhammetje hartig.

baby’s en peuters: smaakontwikkeling In de baby en peutertijd is de smaakontwikkeling in volle gang. Zo verrassend (voor ons!) dat die kleintjes kunnen smikkelen van snackgroente, verse groentedips, soepen en warme groentegerechtjes. Kinderdagverblijven, gastouders en peuterspeelzalen kunnen instappen in een  3- jarig inspiratieprogramma met workshops in de groep, voor leiding en voor ouders.

basisschool: samen aan de slag! Hoe leuk is het eigen oogst te verwerken. Broodjes te kneden, lunchcreaties en groentetraktaties te maken. Op maat, voor groep 1 t/m 8! Met een professionele cateringmedewerker ter ondersteuning, en workshops en begeleiding voor kinderen, leerkrachten én ouders. Naar buiten in de ervaringstuin, en betaalbaar door de flinke oogst uit de professionele buurttuin.

middelbare school: bij de start natuurlijk de lastigste leeftijd, want in de ban van eigen geld en snacken.  Zelf oogsten en zelf maken, zelf ervaren is het sleutelwoord, en ze een beetje tijd geven. Binnen 5 jaar verse koude&warme groente bij de lunch het nieuwe normaal, laat het als een lopend vuurtje door Groningen gaan: van 1 tot 18 luncht iedereen in Groningen groen(te)!

ouderbijdrage De ouderbijdrage is inkomensafhankelijk en klein – voldoende voor basisingrediënten als olie, boter, meel en lekkermakers als bonen en noten. De financiering van de cateringmedewerker komt nu uit het project, over 10 jaar vindt de overheid dit heel normaal om te financieren.

buurttuin en ervaringstuin bij school: de basis voor dit plan zijn de professionele biologische buurttuinen op loopafstand van de school, zodat de kinderen ook wekelijks mee kunnen werken, plus een kleine ervaringstuin/potten/m2 tuin bij en in school. Dankzij dit project kunnen gronden aangekocht worden, en professionele tuinders aangetrokken. De pluktuin of pakket-tuin voor de buurt geeft het inkomen voor de tuinder, doordat er geen pacht is, is een deel van de oogst voor de school. De biodiversiteit wordt volop gestimuleerd. In ‘krachtwijken’ wordt de tuinder ook (deels) betaald, zodat iedere ouder naar inkomen naar de pluktuin/pakkettuin kan.

voedseltransitie Dit project draagt bij aan de voedseltransitie: met plezier groente eten bij de lunch, zo normaal gaat dit worden! Dankzij de buurttuinen zijn volop groenten, kleinfruit, kruiden, bonen, noten en oude gewassen voor arm en rijk bereikbaar –  zowel op school en kinderdagverblijf/gastouder, als thuis: door het sociale systeem erachter  is er geen ouder en kind meer die moet bezuinigen op groente en fruit. Wat een Groningse rijkdom!