5 Idee van: Tom Steffens Publicatiedatum: 30 maart 2020

FitGaaf!: gezonde actie en gedrag in eigen regio

Kern:
Via gamification kinderen en ouders ondersteunen bij structureel gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Leidend tot gezonde actie in eigen regio.

Aanleiding:
Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. Terwijl juist op jonge leeftijd de basis wordt gelegd voor gezond opgroeien. Zou het niet fantastisch zijn wanneer; Kinderen steeds jonger gezondheidsvaardig en bewust zijn? Ouders bewuster dagelijkse gezonde leefstijl faciliteren? En dat een versterkt bewustzijn, leidt tot ondernemen van gezonde actie en kopen van gezond voedsel in eigen regio?

Huidige status en impact FitGaaf!-methode:
FitGaaf! zet hier nu al op in, met een landelijk erkende aanpak: kinderen en ouders/verzorgers plakken stickers voor dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Hiermee zijn er al positieve effecten, vooral via basisschoolprojecten. FitGaaf! heeft landelijk op 72 scholen plaatsgevonden en inmiddels zijn meer dan 10.000 kinderen bereikt. De methode staat sinds 2015 in de RIVM-interventiedatabase van het Centrum voor Gezond Leven en is daarin inmiddels een stap hoger, als ‘Goed Onderbouwd’, erkend. FitGaaf! is daarnaast erkende Gezonde School-activiteit, erkend door het Kenniscentrum Sport en partner van de Alliantie Kinderarmoede.

Aanvullende app met mini-games voor meer impact en activering
Nu werken we aan een aanvullende FitGaaf!-app met gezonde mini-games. De app en mini-games motiveren om stickers te blijven plakken, geven persoonlijke feedback op (on-)gezonde leefpatronen en versterken de urgentie om al op jonge leeftijd in eigen gezonde leefstijl te investeren. Kind én ouder worden via de FitGaaf!- app ten slotte geactiveerd en begeleid naar gezond aanbod van regionale regionale aanbieders van gezond voedsel en sportverenigingen of -clubs. Of naar lokale leefstijlprogramma’s.

Wij geloven namelijk dat er in Groningen genoeg goed onderbouwd beleid is op gezonde leefstijl en dat er veel mooi gezond aanbod (voedsel en sport) is. Maar HOE BEREIK en ACTIVEER JE doelgroepen hiervoor? FitGaaf! wil een ‘marktplaats voor lokaal gezonds’ realiseren. Met een app kan het momentum van versterkt bewustzijn en actiebereid onder kind en ouder via de huidige FitGaaf!-methode beter benut worden. Door ouders en kinderen actief en gericht te activeren voor en begeleiden naar passend gezond aanbod van lokale economie in de provincie Groningen.

Bijdrage aan een goede toekomst van Groningen: lokaal gezond aanbod in Groningen stimuleren en een veerkrachtige bevolking
Samen met de Groningse gamedevelopers van Indietopia wordt een eerste versie van de app ontwikkeld en onder de doelgroep (kinderen en ouders) getest in de provincie Groningen. Al op korte termijn willen we zo de vraag naar lokaal gezond aanbod  (voedsel en sport) in Groningen stimuleren. Op langere termijn vergroten gezonde kinderen de kansen op meer gezonde burgers in de toekomst. Een gezonde bevolking betekent een veerkrachtiger maatschappij met minder zorgkosten.