32 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 30 maart 2020

FabGrunn

FabGrunn

Op naar een duurzame toukomst!

 

De toukomst is: circulair, lokaal, maken, delen, open

De wereld is in transitie naar een duurzame toukomst. Verbruik wordt circulair, globaal wordt lokaal, eigendom wordt delen. Innovatie en ontwikkeling worden versneld door delen en samenwerken. FabGrunn wil de gids zijn in deze transitie voor Stad en Ommeland. Dit gebeurt door het bieden van een open(source/mind) omgeving voor de ontwikkeling en het delen van initiatieven en projecten over circulariteit.

 

Circulair is een wereld zonder afval. In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. Dit betekent ook dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen.

Globaal wordt lokaal. Doordat we lokaal produceren, consumeren en circuleren wordt transport overbodig. Lokaal is Groningen rijk aan allerlei bronnen om circulair te kunnen produceren.

 

Open, delen en maken. Er is een beweging gaande waarin meer gedaan wordt met maken, de maker movement. Ontwerpers en knutselaars delen (online) hun kennis en proberen nieuwe digitale technologieën uit. Maken gaat weer een belangrijke rol spelen voor een duurzame toukomst.

 

FabGrunn gaat op zoek naar circulariteitsvraagstukken die spelen in Stad en Ommeland en die opgelost kunnen worden met samen maken en delen op een open manier. Hiervoor worden concepten uitgewerkt tot concrete oplossingen.

In het op te zetten FabGrunn lab willen we de volgende dingen gaan doen:

 1. Circulair prototypen, vanaf het eerste begin in je ontwerpproces rekening houden met hergebruik en reparatie mogelijkheden.
 2. Educatie voor scholen, op basis van lessen op locatie met een truck/busje en op basis van bezoeken.
 3. Repair café/ herontwerp opzetten
 4. Research naar circulariteitsoplossingen:
  materiaalonderzoek en oplossingen testen.
 5. Op een abstractere wijze kijken naar het circulariteitsvraagstuk. Hoe kun je op den duur een circulaire Stad en Ommeland ontwikkelen? 

FabGrunn draagt hiermee bij aan een duurzame toukomst van Groningen op de volgende manieren:

 • – Bewustwording van de voordelen van duurzaam(er) leven
 • – Ontwikkelen van duurzame producten en dienstverlening.
 • – Bijdragen aan het onderwijs en de benodigde onderwijsvernieuwing.
 • – Creëren van nieuwe bedrijven en werkgelegenheid. 

Groningen is een rijke provincie met veel verschillende industrieën en ook een sterke landbouwsector, dit biedt veel mogelijkheden. Wat vroeger afval was wordt nu waardevolle grondstof. Let’s make, FabGrunn!

 

 

Achter FabGrunn zit Fablab Groningen. Fablab Groningen is een digitaal fabricage lab, waar de focus op open source werken ligt. Het motto van Fablab Groningen is: deel je kennis en de wereld wordt er op den duur beter van.

FabGrunn is powered by Fab Lab