10 Idee van: Eurosonic Noorderslag (ESNS) Publicatiedatum: 18 maart 2020

Eurosonic Air

Eurosonic Air: een meerdaags, gratis toegankelijk muzikaal spektakel voor het Gronings publiek.

Elk jaar in januari vindt in Groningen Eurosonic Noorderslag (ESNS) plaats. Als startpunt van het nieuwe jaar komt de complete popmuziekindustrie bijeen om de meest talentvolle artiesten uit Europa te zien en te boeken. En hoewel het publiek uit Groningen tot 2011 vaak wel op de hoogte was van het festival en de conferentie, is pas met de komst van Eurosonic Air daadwerkelijk de brug geslagen tussen de beleving van ESNS en de Groningers.

Eurosonic Air is erg belangrijk voor ons, voor ons Gronings publiek en voor de optredende artiesten. Omdat we het Groninger publiek willen laten meegenieten van het toptalent dat voor ESNS naar hun provincie komt, organiseren we sinds 2011 Eurosonic Air: een driedaagse serie concerten op een groots en gratis toegankelijk podium op de Grote Markt.

Doelen
De doelen van Eurosonic Air zijn de volgende:

  • Het betrekken van lokaal publiek uit de provincie Groningen bij festival en conferentie Eurosonic Noorderslag.
  • Het produceren van een Eurosonic Air als uniek winters ‘openlucht’ evenement dat veel landelijke en internationale media-aandacht ontvangt en de aantrekking van de stad én de provincie vergroot.
  • Het bieden van een podium aan de optredende artiesten voor een groot publiek. Dit heeft een dubbel effect: veel meer mensen kunnen de artiesten zien én de aanwezige festivalprogrammeurs in het publiek kunnen zien dat de artiest ‘klaar is voor het grote werk’.
  • Het geven van grotere zichtbaarheid aan Groningen als cultuurstad.

Met Eurosonic Air willen we de inwoners van de provincie Groningen trakteren op een aantal van de beste namen van ESNS, zodat ze optimaal kunnen meegenieten van de bruisende sfeer die in de stad hangt gedurende het festival. Dit sluit goed aan bij de doelstelling van Eurosonic Noorderslag: het vergroten van de internationale carrièrekansen voor opkomende Europese artiesten, en het bevorderen van de verspreiding van Europese muziek. Ook wordt er op deze manier een slag geslagen tussen het regionale publiek en de landelijke – en zelfs internationale gasten.

Cultuurverbinding in de stad
Al met al is Eurosonic Air een meerdaags, gratis toegankelijk muzikaal spektakel voor het Gronings publiek. Dat het evenement gratis is, maakt het ook voor mensen met een smallere beurs mogelijk te genieten van het toptalent dat naar Groningen komt voor Eurosonic Noorderslag. Veel van hen bezoeken speciaal op zaterdag Eurosonic Air. Zij koppelen dat vaak aan een ‘dagje Groningen’. Zoals gezegd is Eurosonic Air met name geïnitieerd voor het Gronings publiek.

Resultaten
Ongeveer twintigduizend mensen genoten in 2019 van 9 optredens op 3 dagen in een unieke gratis toegankelijke club. Hiervan kwam 80% uit Groningen of de directe omgeving, we organiseren Eurosonic Air voor het lokale publiek uit de gehele provincie Groningen.