10 Idee van: Danny van Geldorp Publicatiedatum: 24 februari 2020

Europees Google-Explore

Een Europees Google met het hoofdkwartier in Groningen! Hierbij opleiding gevend aan studenten met een toekomstgerichte opleiding op ICT en bèta gebied en werkgelegenheid gevend met honderd tot later duizenden banen. 

Google werd opgericht als zoekmachine en voldeed uitstekend tot het moment dat geld gevraagd werd om in zoekresultaten te verschijnen. Hierbij alle objectiviteit en daarmee de betrouwbaarheid overboord gooiend. Met alle negativiteit omtrent privacy snap je niet waarom er niet al een alternatief is. Maar zelfs op de RUG wordt Google gestimuleerd.

Recent: Ruim dertig boekingssites hebben in een brief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager de zoekresultaten van Google bekritiseerd. Websites die zich bij Google hebben aangesloten, komen hoger te staan in de zoekresultaten. Zelfs als de zoekopdracht beter aansluit bij een andere website.

Alexander Klöpping: “Jonge mensen willen niet meer voor Facebook en Google werken gezien alle negatieve zaken.”

Uitvoering
In de provincie komt buiten de stad het hoofdkantoor. Meer ICT en mensen met een bèta opleiding zijn nodig. Studenten kunnen een jaar deelnemen aan activiteiten gericht op het ontwerpen, in stand houden, uitbreiden en verbeteren van services die Google nu aanbiedt. Top-studenten van andere universiteiten en EU landen worden uitgenodigd. Arbeid kost niets, dit is in het kader van hun opleiding. Top-docenten zullen moeten worden aangetrokken. Op het platform mag reclame worden gemaakt, zonder privacy schending en beïnvloeding van zoekresultaten. Extra inkomsten door services die worden geboden. Lokaal levert dit banen op in ondersteunende diensten. Google heeft 15.000 tot 20.000 mensen werken enkel op het hoofdkantoor.

Toukomstbeeld
Het geld wordt gebruikt voor huisvesting, docenten en ondersteunende diensten. Als locatie komt Hoogezand, Zuidbroek of Ten Boer in beeld. Jonge mensen opleiden en op weg helpen een levensvatbare toekomst op te bouwen is mooi. Gelijkertijd kunnen mensen aan de slag uit het aardbevingsgebied, waar de banen niet voor het opscheppen liggen. Toekomstgericht denken is ook groot durven denken. Een Google blijft nodig, dus waarom hier al die duizenden banen niet? In 2040 weet iedereen dat in Groningen het Europese Google gevestigd is en is het net zo ingeburgerd als nu de RUG en het UMCG.

Het plan werd al gepubliceerd in DvhN op 12 september 2019. Zie het artikel op de foto.