14 Idee van: Anneke Sijpkens Publicatiedatum: 19 maart 2020

Een zwemplek aan de Groninger Waddenzeekust

Creëer een zwemplek aan de Groninger Waddenzeekust. Wat is er fijner dan zwemmen in zeewater? Onze gasten vragen vaak: “Waar is het strand en waar kunnen we in zee zwemmen?” Een strand hoort hier misschien niet. Lekker luieren op de dijk past beter. Maar zwemmen in zeewater, dat zou moeten kunnen. Dat zou een enorme boost geven aan de verdere vermarkting van het Wereld Erfgoed Waddenzee. En niet alleen voor de toerist, ook voor de inwoners is het heerlijk om in zeewater te kunnen zwemmen.

Een zwemplek ergens aan de Groninger Waddenzeekust; dat is wat er nog ontbreekt in ons toeristisch aanbod en voor de inwoners uit de regio. Een strandje erbij zou kunnen, maar passender is lekker luieren aan de binnen- of buitenkant van de Waddenzeedijk. En dan vlakbij een plek om te zwemmen.

Hoe de zwemplek eruit moet zien, is zo niet te zeggen. Er zou een pier aangelegd kunnen worden waardoor een “baaitje” ontstaat, of een grote bak geplaatst waar het water in en uit kan stromen, waar je via een vlonder naar toe loopt. Het is lastig; het wad verandert, er is stroming en er wordt slib afgezet. De zwemplek kan misschien ook aan de binnenkant van de dijk. Deskundigen, ingenieurs zullen zich hierover moeten buigen. Schrijf een prijsvraag uit voor het beste en meest haalbare plan voor een zwemmogelijkheid aan onze kust en voer het plan vervolgens uit!