5 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 26 maart 2020

Een vaste ligplaats voor de waterscouts

Om een bloeiende speltak van een actieve scoutingvereniging van een stabiele toekomst te voorzien, hebben we (veel) geld nodig voor de aanleg van een nieuwe ligplaats.

Het gaat om de zeeverkenners van Fivelgroep Delfzijl, die leden trekt uit heel Noord-Oost-Groningen. De groep zeeverkenners moet door omstandigheden op zoek naar een nieuwe ligplaats voor de vloot op het Schildmeer.

De plek waar we heen willen is gelegen aan een druk fietspad, nabij een strandje en een zeilclub, waardoor we goed zichtbaar zijn en onze activiteiten kunnen tonen en delen met de voorbijgangers. Veel inwoners van Steendam zijn enthousiast over ons project en ook andere voorbijgangers reageren blij dat we graag willen blijven aan het Schildmeer.

Dit project is volledig door de zeeverkenners en een paar betrokken ouders en oud-leden opgezet en uitgedacht; een mooi staaltje betrokkenheid.

Scouting Fivelgroep Delfzijl bestaat al sinds 1910 en binnen de vereniging zijn iedere week ongeveer tweehonderd jeugdleden en vijftig vrijwilligers actief. Zij zorgen ervoor dat de kinderen ieder weekeinde actief kennis kunnen maken met elkaar en de wereld vanuit respect voor elkaar en de omgeving. Scouting biedt kinderen, ongeacht huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. Onze activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.

De Fivelgroep is een bloeiende vereniging met een stijgend ledental, zelfs in een vergrijzende omgeving waarin de daling van het inwonertal de agenda domineert en leidt tot het sluiten van scholen.

Bij de zeeverkenners en de wildevaart staat het zeilen centraal. De zeeverkenners zeilen zelfstandig in groepjes van ongeveer vijf personen een lelievlet. Doordat de kinderen deze boot zelfstandig zeilen, leren ze niet alleen zeilen, maar ook overleggen, samenwerken en leiding geven. Dit zijn vaardigheden die elk kind de rest van haar of zijn leven ten goede komen.

De Fivelgroep is ook een maatschappelijk betrokken club. Diverse keren hebben scholen, bedrijven of andere instellingen gebruik gemaakt van de vloot onder begeleiding van scoutingleden. Tijdens DelfSail verzorgt onze groep met 120 scouts hand- en spandiensten voor de organisatie. Daarnaast zijn we in faciliterende zin betrokken bij allerlei evenementen in de regio, van dodenherdenking tot Stadsloop Appingedam en van Koningsdag tot de sinterklaas-intocht.

Als de zeeverkenners een vaste ligplaats krijgen, dan is daarmee de toekomst veiliggesteld en kunnen we ook in die toekomst vele kinderen laten kennismaken met de natuur, het zeilen en het samenwerken.