Een Noord-Groningse alliantie van gemeenten/inwoners zorgt voor lokale toeristische accenten die in combinatie met wandel- en fietsroutes plus nieuwe digitale technieken de basis kunnen zijn van een toeristische keten.
Vergrijzing plus goede pensioenen (vrije tijd en geld) brengen een grootse toekomst voor het toerisme in Noord-Groningen.
Ons idee
Benoem van zoveel mogelijk plekken in dit gebied een karakteristiek profiel, accentueer dat profiel ter plekke met een bijzondere activiteit en maak van al die accenten – plus het al bestaande – een toeristische keten.
Dat gaat als volgt. Wij komen uit Appingedam, dat een cultuurhistorisch profiel heeft. Er zouden daar bestaande hoogtepunten (Nicolaikerk, hangende keukens) kunnen worden geaccentueerd, maar er kan wellicht ook iets nieuws aan toegevoegd worden waardoor het fundament nog steviger wordt.
Dat zou een museum kunnen zijn over de industrie (zoals Brons motoren, strokarton De Eendracht, landbouwmechanisatie Borga, een werf) die er ooit in Appingedam was. Zo’n museum is pas interessant voor een breed publiek als er meer – algemene – verhaallijnen over uitgerold worden.
Er is op andere plaatsen in Noord-Groningen net zoiets mogelijk. Een paar ideeën:
- Delfzijl (profiel: maritiem): naast haven en Muzee, bijvoorbeeld een onderzeeër, een VOC-schip of een dijkbeleving (stijgende zeespiegel vanwege klimaat).
- Loppersum (platteland): educatief programma agrarische sector.
- Hogeland: Eemshaven (hoe industrie en natuur naast elkaar bestaan, een tocht door de haven) maar ook Usquert (Noordpolderzijl, helder hemellicht), Lauwersoog (voeg iets toe aan ‘visje eten’), Zoutkamp (garnalen), Warffum (de grootste wierde van het land, koppelen aan de Kerstvloed van 1717).
- Midden Groningen: de expositie Van Slochteren (gasvondst die alles in Groningen veranderde) tot Huizinge (de beving die alles nog eens veranderde).
Andere ideeën
De borgen, het Reitdiep(landschap), de aardappelteelt, allemaal karakteristieke inspiratiebronnen. En ook een expositie van regio-beroemdheden: zoals Ede Staal, Ranomi Kromowidjojo, Koemannetjes, gebroeders Van Mulligen, K. Ter Laan, Leni ’t Hart, Arjen Robben, VS-ambassadeur Pete Hoekstra, Jan Pesman en Klaas Knot.
Met bestaande en nieuwe wandel- en fietstochten (kijk op de app Storytrails), en met nieuwe technieken (virtual en augmented reality) ontstaat een fraai pakket aan toeristische kansen. Men kan logerend, fietsend en wandelend een boeiende week in Groningen doorbrengen.
De uitvoering vereist bovendien een regionale samenwerking. En met elkaar vormt de regio een alliantie die gedwongen wordt over de eigen heg te kijken. Dit idee is ook voor de rest van Groningen uit te rollen.
De totstandkoming van het idee
De rondvaartboot in Appingedam vervoert jaarlijks 5000 mensen. De route voert langs het rijksmonument de Kalkoven. Toeristen zijn nieuwsgierig naar dit gebouw. Het idee ontstond om de Kalkoven te restaureren en toegankelijk te maken. Een stichting (BICSA) heeft die taak opgepakt en wil ook de rijke industriële geschiedenis van Appingedam vastleggen. Voor nog meer en vooral breder draagvlak is het idee van een toeristische keten ontstaan.