169 Idee van: Hent Hamming Publicatiedatum: 06 maart 2020

Een Groninger Scheurkalender voor alle Groningers!

We geven alle huishoudens in Groningen twee gratis Groninger Scheurkalenders! Eentje om thuis lekker zelf te scheuren en eentje om weg te geven (aan iemand die buiten Groningen woont bijvoorbeeld). Op de achterkant van kalenderdagen prijken o.m. de de Toukomst-ideëen en interessante uitspraken van Groningers. Iedere dag een beetje vitamine G, dat doet een mens goed.

De Groninger Scheurkalender (GSK) is een initiatief dat in 2015 is gestart. Er werd veel over Groningen gesproken, maar niet met Groningers. Door buitenstaanders (media) werd Groningen geprofileerd als een regio waar niets lukt, alles krimpt en scheurt. Terwijl het geluid van de meer blijmoedige Groninger – waartoe de initiatiefnemer zichzelf ook rekent – minder vaak gehoord wordt.

Onder het motto ‘niet scheuren maar verbinden’ zijn we sinds 2015 op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag ‘Wat beweegt jou in Groningen? Wat raakt je en maakt je blij? Het antwoord op deze vraag kunnen Groningers (en sympathisanten) in de vorm van persoonlijke foto’s, gedichten en tekeningen via de website insturen. Uit alle inzendingen worden 320 meest aansprekende foto’s onder leiding van Noorderlicht (huis van de fotografie) geselecteerd. Op de achterkant staan interessante uitspraken uit onder meer Noorderbreedte (tijdschrift voor het landschap). Het resultaat van dit alles is de GSK.

In oktober wordt de kalender in bijzijn van vele inzenders feestelijk gepresenteerd. Een spannend moment omdat het dan pas duidelijk wordt wie er in de kalender staat. Alle inzenders – dus ook als je niet in de kalender staat – ontvangen dan een gratis kalender. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door trotse kalenderpartners en burgemeesters, die met passie en eigen communicatiemiddelen hun relaties oproepen om in te zenden.

Het streven is zoveel mogelijk Groningers aan de GSK te verbinden en daarmee de kracht (en pracht) van Groningen te tonen. Het idee is om in 2020 de GSK een enorme boost te geven. Zodat nog veel meer Groningers er weet van hebben en met een inzending mee kunnen doen. Qua PR kan Groningen zichzelf op een super positieve manier in beeld brengen. www.groningerscheurkalender.nl

Partners van de Groninger Scheurkalender: Noorderlicht, Natuur en Milieu Groningen, RUG, Gasunie, Erfgoedpartners, Humanitas, CAB, Ideeënbank, Noorderbreedte, Hanzehogeschool Groningen, Waterbedrijf Groningen, De Kracht van Groningen, Arriva, Gemeente Groningen, Healthy Ageing Network, ZIF, Rabobank, Stichting Oude Groninger Kerken.