10 Idee van: Rianne Rinkema Publicatiedatum: 18 maart 2020

Duurzaam en sociaal: de weggeefwinkel

Dit idee is al zeer succesvol in de uitvoering. Een weggeefwinkel in Ten Boer waar alle omliggende dorpen ook gebruik van maken. Met een gemiddelde van 50 bezoeker op een dagdeel. Om spullen die niet meer gebruikt worden maar nog goed zijn, in te brengen. En iedereen is welkom om er spullen op te halen. Tijdens openingstijden ben je welkom om te kijken of er iets voor jou tussen zit. Van kleding, tot keukenspullen tot speelgoed. Er is van alles te vinden. Bij inlevering van spullen wordt het door vrijwilligers vakkundig gesorteerd. Het is een initiatief dat verspilling tegen gaat en hergebruikt stimuleert. Daarnaast is het een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is om gezellig een kopje koffie te drinken.

Er zijn geen inkomsten en met de kleine subsidie de ze krijgen lukt het net om 2 halve dagen een ruimte te huren. Daardoor moeten er elke keer flink wat dozen worden uitgepakt in de ochtend en in de middag wordt alles weer ingepakt en opgeruimd. Veel werk, ook door de enorme hoeveelheid spullen die wordt ingebracht.

Als we het hebben over de toukomst, dan is de ontmoetingsplek een hele belangrijke. Een plek waar je heen kan om een kopje koffie te drinken. Waar genoeg ruimte is om ingebrachte spullen uit te stallen, zodat het voor iedereen aantrekkelijk is om binnen te komen, spullen te brengen en/of halen. Waar een werkplaats is waar spullen opgeknapt worden en (creatieve) workshops worden gegeven. Het is een plek die valt en staat met de vrijwilligers die het draaiende houden. Door hen de fysieke ruimte te geven om een goedlopende weggeefwinkel te draaien, is het voor hen ook mogelijk om uit te breiden in openingsdagen.

Het goede idee is er al en wordt zelfs al uitgevoerd. Om het bestaansrecht te geven voor de toekomst is fysieke ruimte nodig. Een (eigen) pand met genoeg oppervlakte om het duurzame karakter van dit initiatief te behouden, ontmoeting mogelijk te maken en ook om gewoon een kopje koffie te drinken.