22 Idee van: Paul Vink Publicatiedatum: 20 januari 2020

Duurzaam en lokaal voedsel op bedrijfsdaken

Als we het willen laten regenen met voedsel, hoeven we alleen maar omhoog te kijken. Enorme bedrijventerreinen met grote platte daken zijn er in Groningen genoeg; is dit hét nieuwe landbouwgebied?

Het kleine Nederland produceert ongelooflijk veel voedsel. Dit is iets waar we trots op mogen zijn. Helaas heeft dit ook een keerzijde; lucht- en grondvervuiling is niet voor niets een actueel onderwerp van discussie.

Het idee dat hieronder wordt genoemd is niet ‘nieuw’ en wordt toch nauwelijks toegepast. Voor het kweken van lokaal duurzaam voedsel zijn er volop mogelijkheden. Hiervoor hoeven we alleen maar omhoog te kijken. In Groningen zijn tal van bedrijfsterreinen (dan hebben we het niet over de terreinen waarvan de lucht verontreinigd is) met een enorm dakoppervlak.

Als we betaalbaar, duurzaam en lokaal voedsel willen produceren, meer bossen willen en tegelijkertijd minder energie willen gebruiken in de glasbouw, dan zijn daar volop mogelijkheden voor.

  1. Bouw kassen op de daken van grote bedrijventerreinen.
  2. Deze kassen worden alleen in de zomer gebruikt en werken op zonlicht. Hierdoor is er geen lichtvervuiling en kosten de kassen nauwelijks energie.
  3. De kassen werken overigens als isolatie voor de (vaak) ongeïsoleerde bedrijfspanden, waardoor er veel energie kan worden bespaard.
  4. Op plekken waar huidige landbouwgronden een bedreiging vormen voor bossen, kunnen bomen worden geplant; dit kunnen voedselbomen zijn die alsnog door boeren kunnen worden geoogst.