30 Idee van: Up to Us Jimmy's Publicatiedatum: 31 maart 2020

De TOUKOMST maak je samen

De toekomstige generatie 

De toekomst vormgeven samen met de toekomstige generatie. Dat klinkt logisch maar het is vaker uitzondering dan regel. Er wordt veel over jongeren gesproken en gedacht, zelfs rond onderwerpen die direct aan het leven van jongeren raken.

 

Up to Us

Up to Us doet dit al 10 jaar anders. We ontwikkelen ontmoetingsplekken en verbinden jongeren en volwassen op diverse maatschappelijke vraagstukken. Het doel? Een positieve impact op het leven van jongeren realiseren. Hierbij praten we zo min mogelijk over jongeren en werken we zo veel mogelijk samen met de jeugd.

 

 

T was niks, tis niks en ‘t wordt niks

Bovenstaande uitspraak hoorden we met grote regelmaat toen we met ontmoetingsplek Jimmy’s, onder meer in Stad, Appingedam, Stadskanaal en Winschoten begonnen. Vandaag zijn er helaas nog altijd mensen die dit vinden. Dat is jammer en niet waar! Als je goed om je heen kijkt, dan zie je al zoveel moois gebeuren. Mensen en initiatieven die allemaal een bijdrage leveren aan een mooiere toekomst voor de jeugd. Niet alleen goed voor jongeren: een mooiere toekomst voor de jeugd, is een mooiere toekomst voor ons allemaal!

 

De kans

Wij maken dagelijks mee wat er voor moois gebeurt als jongeren en volwassenen wel samen bezig zijn met die toekomst bedenken en bouwen. Jongeren hebben andere ideeën en brengen nieuwe perspectieven met zich mee. Dat mis je als je het niet samen doet. Zou het niet mooi zijn om jongeren meer en vaker een rol te geven in het vormgeven van onze toekomst? Het kan.

 

De oplossing

Jongeren structureel verbinden met elkaar en met professionals. Door een omgeving te creëren waarin wensen, behoeften en ideeën zich kunnen ontwikkelen tot oplossingen. Zowel op fysieke plekken als online. Deze wisselwerking maakt dat het beste van beide werelden optimaal benut kan worden. In de fysieke wereld worden veilige omgevingen gecreëerd, wordt gewerkt aan onderling vertrouwen, leren jongeren “life skills” en kan men doorbouwen op elkaars ideeën. Online kun je voor langere tijd jongeren binden, krijg je goed inzicht in de behoeften van jongeren en vice versa. Ook kan dit platform de link zijn tussen de jongeren en de makers van het beleid voor de toekomst. Zodat beleidsmakers jongeren kunnen betrekken en meenemen in het ontwikkelen van hun plannen, of nog beter; dat zij geïnspireerd raken door de plannen van de jongeren, deze zien en samen oppakken.

 

 

De logische stap

De oplossing is dichtbij. Door jongeren structureel een platform te bieden, kunnen ze blijvend een rol spelen in het vormgeven van hun en onze toekomst. Jongeren zijn zo blijvend aanwezig en worden uitgedaagd om bij te dragen aan hun eigen omgeving. Tegelijkertijd worden professionals uitgedaagd om jongeren echt te betrekken bij dingen die hen aangaan, zodat je samen de toekomst maakt.

Een toekomst waarvan we kunnen zeggen:

T’ was al best wat, ‘t is al een stuk mooier en wat kan t nog word’n!