3 Idee van: Frans Boersma Publicatiedatum: 25 maart 2020

De Sterfontein van Bad Nieuweschans

Een Duurzame Keuze

Investeren in kwalitatieve cultuurprojecten

De Toekomst van de Voorstraat.

Ondersteuning van Kunst en Cultuur in het Centrum van Bad Nieuweschans door Cultuur Toerisme te stimuleren. Cultuur Toerisme is  een reële optie  om het toerisme te stimuleren mede door de mobiliteit van mensen.

Jouke van Dijk (1956) is hoogleraar Regionale arbeidsmarktanalyse bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en is sinds 1981 verbonden aan de RUG.

Van Dijk is van mening dat Toerisme zwaar is onderschat en meer groeipotentie heeft dan alle andere economische activiteiten.

Het Cultuur Toerisme in Bad Nieuweschans behoeft een project van allure waar ook de inwoners van de steden Oldenburg en Bremen uit Nedersaksen op afkomen.

Investeren in de ‘De Sterfontein’ is een duurzame keuze, 0,1 % van 1,15 miljard klinkt bescheiden, echter het is  €1,15 miljoen. De totale begrote kosten van het Project de Sterfontein waren in 2018, € 760.000,00.

De naam Sterfontein is afkomstig van de vijfpuntige ster van de oude bouw van de vesting Nieuwe Schans (zie bijlage). De Sterfontein van Caius Spronken is een mobiel drijvend platvorm waarop bronzen zuilen met beelden een samenspel vormen met de verticale waterspuiters en verlichting (bijlage: Technische Tekening). De voorkeur gaat uit naar plaatsing in of nabij het Centrum van Bad Nieuweschans.

Een ondersteunende factor voor dit Project is het Beleidsplan Recreatie en Toerisme 2017 – 2020, Pagina 38 van de Gemeente Oldambt. “De ontwikkeling van Bezienswaardigheden in of nabij de Voorstraat in Bad Nieuweschans heeft prioriteit”.

We hebben in ons dorp een Bezienswaardigheid van allure nodig om publiek aan te trekken dat in Beeldende Kunst geïnteresseerd is. De Sterfontein is dat zeker (bijlage: Fountain of Joy).

We realiseren ons dat de weg naar ontwerpopdrachten veelal lang is. Het schetsontwerp toont een beeldengroep van een gemiddelde hoogte van 3 meter. De bronzen zuilen zijn voorzien van rvs-binnenwerk voor doorvoer van waterspuiters en licht (bijlage: Schetsontwerp van de beeldengroep).

Bijlage de offerte van Constructiebedrijf De Meer b.v.

De offerte van Caius Spronken:

Het Cire perdue gieten en afwerken van de beeldengroep, zal geleverd kunnen worden voor € 420.000,00 (excl. btw) = € 457.800,00 (incl. 9 % btw).

De kosten van het Constructiebedrijf De Meer b.v.

€ 250.000,00 (excl. btw) = € 275.000,00 (incl. btw).

De totale kosten om de Sterfontein te realiseren bedragen: € 760.000,00

Nadat de opdracht is verstrekt is de bouwtijd anderhalf à twee jaar.

 

Het project wordt ingediend door de Stichting Beeldendekunst Nieuweschans.

Bestuurders.

Voorzitter: F.P. Boersma,

Secretaris-Penningmeester: Henriëtte Mulder,

Eigenaar Galerie Wiek XX.