32 Idee van: Eelco Runia Publicatiedatum: 20 maart 2020

De Poolster: een verbindend dorps- en voedselbos

De Ster, op de grens van Wehe en Den Hoorn, brandde op oudejaarsnacht af. Wat zou er mooier zijn dan deze desolate plek om te toveren tot een verbindende, inspirerende en idyllische proeftuin/voedselbos/ontmoetingsplek die model kan staan voor de wederopleving van het Noord-Groningse platteland?

Wat ons scheidt brengt ons samen. Prachtige locatie! Midden in het dorp, aan de Hoornse vaart (waar een aanlegsteiger zou kunnen komen), op nog geen honderd meter van het (naar verwachting) in 2022 te openen kunstcentrum De Ploeg en pal naast de voedselsilo van de ZOS (een industrieel monument dat op termijn wellicht ook bij het plan betrokken kan worden). Midden in de bebouwde kom, dus voor iedereen, hoe slecht ter been ook, goed te bereiken.

Ons dorpsbos sluit aan bij het groenplan van de Vereniging Dorpsbelangen Wehe den Hoorn, maar geeft daar door het ambitieuze aankoopplan een wending aan die we zonder Toukomst niet hadden durven dromen. Met hulp van Toukomst wordt het dorp in staat gesteld het schijnbaar onmogelijke te doen, namelijk dit terrein zelf te kopen en er vervolgens een plek voor en door dorpsbewoners te laten ontstaan. Bestuurd door een stichting van belanghebbenden.

Het plan beoogt niet alleen een ontmoetingsplek te bieden voor een dorp dat wel een sociale impuls kan gebruiken, maar wil ook een brandpunt van gezamenlijke activiteiten worden. Samen dingen doen! Het plan past bovendien perfect bij andere regionale hotspots zoals Museumlandgoed Verhildersum, Groninger Oogst-restaurant De Piloersemaborg en de biodynamische moestuin De Groene Luwte in Molenrij.

We zouden van de Sterlocatie een ecologische landschapstuin willen maken met inheemse (maar niet zelden al bijna uitgestorven) bomen en planten. De bedoeling is dat het een echt voedselbos – of ‘eetbare siertuin’ – wordt, volgens de principes zoals die bijvoorbeeld zijn beschreven in Down to Earth Magazine. Onderhoudsarm. Met paadjes, bankjes, een aanlegsteiger en een overdekt paviljoen. Het bos zou ook een moestuingedeelte kunnen krijgen – te gebruiken bijvoorbeeld door de plaatselijke basisschool. Onze eigen kleine bijdrage aan het behoud van biodiversiteit en lokale gemeenschapszin.

We zouden ons gedroomde dorpsbos De Poolster willen noemen: een baken van ecologische vernieuwing en hernomen zelfvertrouwen op het Groninger Hogeland.