131 Idee van: Marlous van Dalsem - Krahé Publicatiedatum: 30 maart 2020

De Manege; Bewegen, Logeren, Ontspannen en Lunch

In de “oude” Willem Steeman Manege te Winsum net buiten de duurzame wijk Munster is het idee ontstaan om een nieuw ontmoetingscentrum te creëren om zo de leefbaarheid in Winsum en omgeving te versterken. De Manege zal worden omgetoverd tot een multifunctioneel sport en recreatiecentrum waar men terecht kan om elkaar te ontmoeten, waar ruimte is voor ontspanning en waar men kan genieten van een gezonde, duurzame lunch met ingrediënten uit de moestuin. De manege zal draaien op duurzame energie verkregen door zonnepanelen op het dak.

In de manege kan oud en jong terecht voor bewegingsactiviteiten. Denk aan; (walking) footbal, pilates, yoga, mindfullnes, meditatie, bootcamp-trainingen, beachvolleybal een speelplek voor (de allerkleinste) kinderen en ga zo maar door. Kortom; eindeloos veel mogelijkheden, met als doel: aansluiten bij de wensen en de input van onze dorpsbewoners. Bewegen kan voor verschillende doeleinden worden ingezet: preventie van ziekten, beperkingen en eenzaamheid, mentale weerbaarheid, zelfredzaamheid, duurzame inzetbaarheid, cognitieve en motorische ontwikkeling, opvoeding en resocialisatie en integratie.

Wij willen ook een praktijkwerkplek zijn waar jongeren terecht kunnen van de praktijkschool in Winsum, denk aan onderhoud van de manege en het onderhouden van het groen om de manege heen, zoals de moestuin.

Daarnaast ambiëren wij een samenwerking met Werkplein Ability, het RMC (regionaal meld en coördinatiepunt vroegtijdig schoolverlaten) en educatief theater (Theater Traxx) om ook jongeren zonder startkwalificatie, de zogenaamde “thuiszitters” of jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden waar ze weer kunnen werken aan een dagstructuur. Wij willen deze jongeren inspireren & helpen de CEO van hun eigen leven te worden en daarmee de toekomst te creëren waar zij van dromen.

Tevens merken wij dat het toerisme belangrijk is voor onze mooie gemeente, Wij willen daarom twee bed en breakfast appartementen met uitzicht over het mooie Hogeland creëren en in samenwerking met de lokale ondernemers en horeca onze gasten activiteiten aanbieden.

Tot slot zoals u kunt lezen staat sociale cohesie bij ons centraal, wij streven naar een inclusieve ontmoetingsplek waar jong en oud, over doelgroepen heen met elkaar beweegt, ontspant en luncht.