45 Idee van: Hendrik de Vries Publicatiedatum: 16 maart 2020

De lekkerste paddenstoelen komen uit de regio

Zwammen & Zo kweekt overheerlijke duurzame paddenstoelen. Door de juiste omstandigheden bij het kweken in de Westerwoldse natuur geven de geënte stammen heerlijke shiitakes en oesterzwammen, die vol van smaak zijn. Gekweekt op natuurlijke wijze en zonder bestrijdingsmiddelen. Het idee is om zoveel mogelijk lokaal te werken en de benodigdheden, die soms nog over grotere afstand aangevoerd moeten worden, zelf of in samenwerking regionaal te gaan produceren.

De lekkerste eetbare paddenstoelen uit Westerwolde vinden al toepassingen in heerlijke en gezonde producten die op de menukaart staan van PUUR Westerwolde. Ook in het Rondje Westerwolde van de Woeste Grond zijn ze een belangrijk ingrediënt.

Verder wordt er samengewerkt met Gasterij natuurlijk Smeerling en met de lokale catering van Verrassend Doordacht om te zorgen dat de lokaal gekweekte paddenstoelen optimaal tot hun recht komen in de lekkerste gerechten.

De kweek van onze paddenstoelen vindt plaats op onze eigen kwekerij in Sellingen maar ook worden en zwammen gekweekt in samenwerking met ‘Heerlijk Westerwolds Land’. Hier worden onder meer experimenten uitgevoerd op het gebied van de symbiose tussen landbouwgewassen en paddenstoelen, welke elkaars groei kunnen versterken.

Om de keten te sluiten willen we benodigdheden, welke we nu over grotere afstand aan moeten voeren, zelf gaan produceren zodat de gehele regio hiervan kan profiteren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het zelf produceren van het entmateriaal en uitvoeren van onderzoek naar het gebruik van lokaal beschikbare substraten. Hierbij moet gedacht worden aan restproducten van landbouwgewassen, met een lage economische waarde. Deze kunnen toegepast worden als voedingsbodems voor de kweek van paddenstoelen. Om dit uit te kunnen voeren willen we een laboratorium opzetten waarin onder steriele omstandigheden onderzoek uitgevoerd kan worden.

Dit alles willen we ten uitvoer brengen binnen ons netwerk waarin we al  samenwerken met mensen en bedrijven uit Westerwolde. Dit willen we intensiveren en eventueel verder uit te breiden binnen de provincie/regio.