27 Idee van: Inez van de Kimmenade Publicatiedatum: 01 april 2020

De KultuurCentrale: online cultureel platform

“Doar gruit en bluit ain wonderlaand. Rondom ain wondre stad.”
Het wonderlaand uit het Gronings volkslied is een land waar niet alleen graan en bieten maar ook kunst en cultuur uitbundig groeien en bloeien. We zien deze benaming als een uitnodiging aan makers en groepen die alleen of samen alle denkbare kunst willen maken en beleven, van street art tot fanfare; aan gemeenschappen die elkaar vinden en samenwerken in evenementen en activiteiten.

In dit dynamische veld werkt VRIJDAG Advies al jaren aan die verbinding, versterken we als dat nodig is en initiëren we dat wat ontbreekt. De weidsheid van Groningen is een rijkdom maar vormt meteen ook de grootste uitdaging. Waar de binnenstad van Groningen één broedplaats van makers en faciliteerders in het culturele veld is, verdunt in de buitenwijken deze culturele humuslaag al snel. De fysieke afstand van de verschillende regio’s tot de stad  – en tot elkaar – vormt al snel een drempel voor praktische verbindingen.

Het gaat om de popband uit het Oldambt die een ervaren drummer zoekt, maar niemand reageert op de oproep van het supermarktprikbord. De theaterregisseur in het Westerkwartier die de hele provincie zou willen bereizen om gezelschappen te begeleiden, en niet weet wie hem zoekt. De straatfotograaf uit Ter Apel die zo graag met anderen ervaringen wil uitwisselen, maar zich eenzaam voelt in zijn passie. De cultuurambtenaar in Midden-Groningen die informatie wil ophalen voor een lange termijnvisie, maar geen passend medium heeft haar doelgroep te bevragen. De vrijwilligers van de Middeleeuwse kerk op het Hogeland, die graag regelmatig de banken wil vullen met publiek voor culturele activiteiten en niet weet hoe dit aan te pakken.

VRIJDAG Advies bouwt aan een oplossing in de vorm van een online cultureel platform: de KultuurCentrale! De KultuurCentrale is een gebruiksvriendelijke online community die alle groepen binnen het culturele veld in een paar muisklikken met elkaar én met de wereld daar buiten verbindt. Makers ontmoeten makers, programmeurs vinden artiesten én hun publiek en amateurkustenaars vinden een kunstenaar-docent; álles is mogelijk!

De KultuurCentrale is de online voedingsbodem voor het hele creatieve veld. Een plek voor de honderdduizenden Groningers die in hun vrije tijd verbinding, ontspanning en geluk vinden met het maken en beleven van kunst en cultuur. Een plek ook voor iedereen die dat mogelijk wil maken, van muziekleraar tot cultuurwethouder, van lichttechnicus tot festivalprogrammeur.

Nooit meer te ver weg of uit het zicht, maar altijd dichtbij, op het scherm van je smartphone. Een online gemeenschap van makers en mogelijkmakers. De KultuurCentrale is er voor iedereen, ook voor partijen in het sociale domein bijvoorbeeld die van de kennis, het plezier en de kracht van het kunstenveld willen profiteren. De KultuurCentrale van VRIJDAG Advies, hét online cultureel platform voor heel Groningen.  Doe je mee?