14 Idee van: Roxana Nieland Publicatiedatum: 06 maart 2020

De Jobstore

Shop je eigen toekomst. De Jobstore is dé plek waar je (bij)banen, opleidingen, cursussen, vrijwilligerswerk, een leerbaan of stage of een activiteit kan vinden in een oogopslag. Het is een mix van ouderwetse flyers en de nieuwste technologie. Met als doel: Iedere inwoner laten meedoen en helpen ontwikkelen.

Wil je jezelf ontwikkelen? Een nieuwe uitdaging? Weer onder de menen komen? Wil (of moet) je ergens aan beginnen?

De Jobstore is en openbare locatie voor elke doelgroep waar je net zo makkelijk naar binnen kan stappen als een winkel om vrijblijvend rond te neuzen. In de Jobstore vind je bijvoorbeeld: opleidingen, cursussen,(bij)banen, vrijwilligerswerk, een leerbaan of een stage, vrijetijdsbestedingen en activiteiten.

Vernieuwend
De Jobstore is vernieuwend omdat je ervoor zorgt dat alle verschillende banen, opleidingen en activiteiten te vinden zijn op één locatie. Het is een mix van ouderwetse flyers met informatie ,maar tegelijkertijd ook een plek waar je met de nieuwste technologie eenvoudig een plek kunt vinden die bij je past. Denk hierbij een jobfinder, een bestelzuil waar je op basis van verschillende vragen en criteria gericht kunt zoeken naar de plek die bij jou past. In de technologie kun je verschillende apps, vacaturesites/persoonlijke testen/stappenplan van idee naar werk, et cetera, combineren.

De software die hiervoor ontworpen wordt kan ook ontwikkeld worden als app. Op deze manier kan men ook online zoeken naar een gerichte plek, testen doen, een afspraak maken met de jobcoach, maar ook heel belangrijk: ervaringen delen met anderen.

Samenwerkingen
De Hobstore werkt nauw samen met de gemeente. Een werkcoach kan bijvoorbeeld werkzaam zijn in de Jobstore. De jobcoach kan naast het geven van advies ook kijken naar regelingen vanuit de gemeente. De samenwerking met bedrijven kan op deze manier ook optimaal gebruikt worden. De jobcoach is op de hoogte van de laatste banen en kan daarom ook kijken of  ‘normale’ banen in samenwerking aan te passen zijn of in te vullen zijn door mensen die een aangepaste baan zoeken. Denk hierbij aan: mensen uit de bijstand, ouderen, nieuwkomers en mensen met een beperking. Daarnaast kan er nauw samengewerkt worden met bijvoorbeeld: scholen, uitzendbureaus, het UWV, vrijwilligerscentrales en vacature sites.

Voor iedereen
Niet alleen kwetsbare doelgroepen zoeken nieuwe uitdagingen of andere banen. De Hobstore is voor iedereen.

Cursussen en overige
Tot slot lijkt het me goed om deze locatie als uitgangspunt te gebruiken voor cursussen gericht op de toekomst. Wie ben je, wat wil je en hoe ga je dat bereiken? Waar mensen nu thuis verplicht moeten solliciteren denk ik dat het misschien beter is om werkzoekenden, naast de verplichte sollicitatieprocedure, ook ‘verplicht’ te laten deelnemen aan deze cursussen. Op deze manier kan men veel gerichter solliciteren en ben je meteen op de juiste plek om in actie te komen.

Om de kosten te dekken kunnen bedrijven tegen een maandelijks of eenmalig bedrag vacatures promoten, extra vacatureruimte aanvragen of reclame maken in de app of in de winkel.  Overheden of gemeenten kunnen zorgen voor subsidies voor cursussen, inburgering en professionele dienstverlening.