8 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 31 maart 2020

De Huiskamer van het Noorden

Geachte Toukomst Groningen,

Het dorp Leens deed voorheen dienst als zittingsplaats van de Gemeente De Marne. Maar de plaats is ook bekend van onder andere de drukker en kunstenaar Hendrik Werkman en Ede Staal. Je hebt er het oude Hotel-Café-Restaurant “Mercurius” ,een karakteristiek pand met onder andere een vergaderzaal, een hotelgedeelte met 7 kamers, garage, een café-restaurant en woongedeelte.
Meer dan 60 jaar stond dit pand bekend als de “Huiskamer van het Noorden”. Het werd veel gebruikt door verenigingen, toeristen en recreanten.

Het pand kent een rijke historie wat teruggaat naar het midden van de negentiende eeuw. In die tijd deed het al dienst als herberg. Het pand draagt de naam Mercurius als verwijzing naar de Romeinse god van de handel. Het pand is ook opgenomen in de route ‘Het geboortedorp van de broers Werkman’. Een historie die gedeeld kan worden met de omgeving door het om te bouwen tot een cultureel centrum gecombineerd met toerisme.

Enkele ideeën voor de invulling van het pand:

Stel vergaderruimte beschikbaar voor het verenigingsleven ;

Richt het café in als een gezellige huiskamer ;

De 7 hotelkamers samenvoegen tot 1 grote vergader- en expositieruimte ;

Verbouw de garage tot een klein winkeltje dat bijdraagt aan een circulaire economie. Te denken valt aan de verkoop van ingebrachte kinderkleding ;

Ede Staal, is al genoemd. 1x in het jaar is er een speciaal Ede Staal muziekfestival naast de turnhal Leens is dit pand daarvoor ook een uitermate goede locatie.

Het cultuurcentrum gecentraliseerd in Leens geeft het dorp en de omgeving een mooi impuls. Ouderen hebben een plek om naar toe te gaan. Jongeren kunnen bijvoorbeeld muziek gaan spelen, digitale jeugdactiviteiten gaan volgen. Hierdoor breng je oud en jong samen.

Om beheerder of pachter te gaan worden van mijn idee zou natuurlijk fantastisch zijn. Uiteindelijk is het belangrijk om de krachten te bundelen voor de provincie Groningen, voor gemeente Het Hogeland en voor Leens en omstreken.